FOTO Au fost stabilite locurile prin care va trece traseul Revoluției din 1989 de la Timișoara

Primarul Dominic Fritz anunță că itinerariul final pentru traseul Revoluției din 1989 de la Timișoara a fost stabilit. Astfel, nouă locuri din oraș sunt parte ale acestui proiect care va fi finanțat prin PNRR, în urma unei investiții de peste patru milioane de euro.

Noi vești cu privire la Traseul Revoluției din 1989 de la Timișoara. Dominic Fritz anunță că a fost stabilit itinerariul final al acestui proiect, în urma unor discuții avute de reprezentanții Primăriei Timișoara cu Csilla Hegedüș, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. Primarul Timișoarei spune că traseul Revoluției va fi finanțat prin PNRR, iar valoarea investiției se ridică la aproape 4,3 milioane de euro.

La aproape 32 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Timișoara va avea, în sfârșit, un proiect de memorie istorică colectivă care va schimba modul în care Revoluția anticomunistă din 1989 este reflectată în spațiul public. TREV89 este un proiect cu o valoare estimată de aproape 4,3 milioane de euro și singurul proiect cultural specific al unui municipiu din România, admis din start în PNRR. Această încredere ne onorează și ne obligă la realizarea unui proiect de înaltă calitate. De aceea, în elaborarea proiectului un rol esențial îl are implicarea comunității locale: toți cei care sunt interesați în păstrarea vie a memoriei evenimentelor din decembrie 1989 își vor putea aduce contribuția, în cadrul unui ciclu de consultări publice”, a afirmat Dominic Fritz.

traseu1

Potrivit primarului Timișoarei, nouă locuri din oraș, în care s-a petrecut schimbarea în Decembrie 1989, sunt parte a acestui traseu. Și anume, Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului și Cimitirul Eroilor.

Aceste locuri devin proiecte pilot pentru spațiul public timișorean și se transformă în exemple de bună practică care pun în centrul amenajărilor, timișoreanul și nevoia de spațiu public de calitate. Vom interveni asupra modului în care arată aceste spații – cu locuri de odihnă și relaxare, iluminat public de calitate, în care pietonii, bicicliștii, persoanele cu mobilitate redusă ajung ușor, cu marcaje turistice și informații istorice în mai multe limbi, despre ce s-a întâmplat în aceste locuri în zilele Revoluției. În combinație cu tehnologia AR (Augmented Reality), efectul de documentare și experiența directă a evenimentelor din 1989 în locurile reale de desfășurare devine parte din experiența Timișoara Capitală Culturală, aducând tehnologia în prim plan. Timișorenii și turiștii vor putea să retrăiască revoluția în cadrul ei real, să participe prin mijloace media la atmosfera și zilele revoluției, să conecteze trecutul cu prezentul, văzând imaginile acelor timpuri, auzind șuieratul gloanțelor și scandările mulțimii de timișoreni, retrăind acele momente”, a detaliat Dominic Fritz.

Edilul-șef a anunțat că în acest an va fi scos la licitație studiul de fezabilitate pentru traseul Revoluției, urmând ca anul viitor să fie contractate proiectul tehnic și execuția.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

traseu6

traseu5

traseu4

traseu3

traseu2

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/