Forfota de altădată și trecutul economic al orașului au fost surprinse în imagini și păstrate din generație în generație în aceeași familie. Gheorghe Izvernari și tatăl său sunt în posesia unor fotografii-bijuterie, care au fost expuse în premieră în cadrul acțiunii Anina Fest.
Cu prilejul acțiunii organizate de tineri, s-a realizat și o adevărată incursiune în viața minieră din toate timpurile a orașului, iar participanții au avut ocazia de a se delecta cu o expoziție de fotografie-bijuterie, cu imagini surprinse de tatăl și fiul Izvernari Gheorghe.
„Și tatăl meu a avut ca pasiune fotografia, astfel că pozele expuse astăzi sunt din anii ’60-’70. Am lucrat și eu o perioadă la Întreprinderea Minieră, prin urmare putem vorbi despre o continuitate pe această linie, pentru că pasiunea este moștenită de la tatăl meu. Am și expoziții actuale cu fotografii. Este vorba despre sute de filme, însă ar dura câțiva ani buni să le developez pe toate”, a declarat Gheorghe Izvernari, fiul, pentru www.expressdebanat.ro.
Reamintim că tradiția minieră la Anina s-a încheiat brusc, în urma unei explozii în care șapte oameni și-au pierdut viața. Acum au mai rămas doar amintirile și intenția administrației locale de a înființa un muzeu al mineritului în localitate.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157667111402441″]
„Am multe proiecte, dar cel mai important este înființarea Muzeului Mineritului în Puțul 1. Dorim să transformăm subteranul într-un adevărat muzeu cu o ieșire pe un Platou Belvedere, dar și să ridicăm un monument industrial. Avem șanse să obținem banii prin Programul Operațional Regional. Proiectele se pot depune începând cu data de 27 mai și până în luna septembrie, iar noi suntem într-un stadiu avansat cu partea de documente, să spun așa, în sensul că ne aflăm în ultima fază de realizare a proiectului tehnic. Această etapă a fost cea mai dificilă, pentru că puțul trebuia să fie inclus în lista monumentelor”, a declarat edilul-șef Gheorghe Românu.
Realizarea Muzeului Mineritului ar valora 4.000.000 de euro, iar banii nu ar putea fi alocați sub nicio formă din bugetul local. Odată ce se câștigă finanțarea pe POR, cofinanțarea ar fi de doar două procente.