FOTO. Ambasadorul SUA a revenit la Reșița cu sute de cadouri pentru locuitorii din Caraș-Severin

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București a revenit în Caraș-Severin la mai puțin de doi ani de la ultima sa vizită. De această dată, Excelența Sa Hans Klemm a adus cadouri pentru locuitorii județului.

Județul Caraș-Severin a fost gazda unei noi vizite de lucru a ambasadorului SUA la București, Excelența Sa Hans Klemm. Scopul principal a fost o donație de carte pentru Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin. Circa 200 de exemplare în limba engleză au ajuns la instituția de cultură, cea care a amenajat un spațiu special denumit American Shelf (Raftul American) în sediul din incinta Casei de Cultură din Reșița. Clara Constantin, managerul Bibliotecii, a declarat că volumele vor fi puse la dispoziția publicului larg în curând, într-o clădire nouă care urmează să fie inaugurată în scurt timp.

Hans Klemm a ajuns la Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” „flancat” de conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin (președintele Silviu Hurduzeu și vicepreședintele Ionuț Popovici), de prefectul Matei Lupu și de primarul Reșiței, Ioan Popa. Cei patru au avut o întâlnire prealabilă cu Excelența Sa la sediul instituțiilor pe care le reprezintă.

Managerul Clara Constantin, gazda vizitei oficiale, i-a prezentat ambasadorului secțiile bibliotecii județene, instituție care totalizează peste 240.000 de exemplare, inclusiv „Palia de la Orăștie”, prima traducere parțială în limba română a Vechiului Testament, dar și alte cărți-monument pentru istoria și literatura țării.

Impresionat de colecția bibliotecii, de amenajarea clădirii și de compartimentarea ei, Hans Klemm a apreciat atât primirea călduroasă, cât și relațiile pe care instituția de cultură cărășeană le-a dezvoltat cu diverși parteneri din Statele Unite ale Americii, inclusiv cu Fundația Friends for Friends și a promis că donația de carte prezentată astăzi este doar un prim pas dintr-o colaborare pe termen lung. A ținut să atragă atenția asupra unei cărți anume: „Night”, de Elie Wiesel, un american de origine română, care s-a născut într-o familie de evrei din Sighetu Marmației, supraviețuitor al Holocaustului. În anul 1986 acesta a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

La schimb, Clara Constantin i-a oferit ambasadorului SUA două cărți emblematice pentru județul Caraș-Severin.

American Shelf s-a dorit a fi un loc prietenos, unde artele să se îmbine perfect: literatura cu fotografia și muzica. Așa se face că, pe lângă donația de carte, încăperea a fost animată cu fotografii realizate de Flavian Savescu în diverse locuri cunoscute din Caraș-Severin, iar la finalul vizitei de astăzi, Excelența Sa Hans Klemm a avut parte și de o surpriză muzicală: două piese gospel interpretate de elevii lui Dean Bowman de la Școala de Muzică „Visions of Dreams”.

Donația de carte face parte dintr-un proiect derulat de Ambasada SUA la București în întreaga țară, proiect prin care sunt oferite astfel de cadouri bibliotecilor județene.