A fost sărbătoare la Reșița în cinstea Zilei Internaționale a Limbii Romani, marcată pretutindeni în data de 5 noiembrie. Cu acest prilej, sucursala cărășeană a Asociației Partida Romilor Pro Europa a invitat reprezentanți din Ministerul Educației, din Parlamentul României, dar și profesori de specialitate din țară și inspectori școlari. Totul pentru a atrage atenția asupra contribuției romilor la diversitatea culturală internațională.
Muzeul Banatului Montan din Reșița a găzduit ieri scrierea unei noi file de istorie: marcarea Zilei Internaționale a Limbii Romani, un moment care este sărbătorit încă din anul 2009, în ziua de 5 noiembrie. Sucursala județeană Caraș-Severin a Asociației Partida Romilor „Pro Europa” a hotărât ca această zi să nu treacă fără a fi serbată într-un mod aparte. S-a dorit ca această zi să fie una a bucuriei atât pentru romi, cât și pentru cei care, cunoscându-le istoria și tradițiile, apreciază contribuția lor la diversitatea culturală universală.
Acțiunea derulată vineri, 4 noiembrie, la Muzeul Banatului Montan a cuprins o expoziție de carte romă, prezentări de referință cu profesori de specialitate, inspectori școlari și invitați din județ, dar și din țară. Au fost prezenți la această acțiune și reprezentanți ai Ministerului Educației, precum și reprezentanți de marcă ai minorităților etnice din județul Caraș-Severin și din România.
La 1837, cu 20 de ani înainte de eliberarea din sclavie, Mihail Kogălniceanu elabora o lucrare în limba franceză care viza obiceiuri, tradiții și limba romani. Acel compendiu de la vremea respectivă, care se încheia cu un vocabular cu cuvinte din limba romani traduse în limba franceză, a fost doar un prim pas în evoluția limbii și culturii romani.
„Suntem din nou la Reșița să ne bucurăm împreună de celebrarea acestei zile extraordinare. Suntem la momentul în care celebrăm istoria, cultura, tradiția romilor și limba romani care este predată astăzi în școli prin manuale începând de la grădiniță până la clasa a zecea, manuale de care copiii din România se bucură, copiii romi învață în propria limbă. Astăzi suntem veniți din mai multe județe să ne bucurăm împreună și să atragem atenția asupra faptului că multiculturalitatea și interculturalitatea sunt elemente care pot să fie puse în valoare într-o societate incluzivă și echitabilă în care fiecare minoritate din România poate să își exprime liber și cu mândrie valorile culturale. Toate împreună pot să constituie ceea ce se numește o societate care se bucură de fiecare valoare adusă de fiecare minoritate în parte.
Multiculturalitatea județului Caraș-Severin este unul dintre criteriile pentru care suntem azi aici, alături de conducerea Asociației Partida Romilor Pro Europa de la nivelul județului. A fost inițiativa colegului nostru, domnul profesor Gheorghe Manda, inițiativă căreia i-am răspuns cu mare bucurie. Din partea Ministerului apreciem și ne bucurăm, suntem prezenți de fiecare dată la asemenea evenimente pentru a atrage atenția opiniei publice că suntem într-o țară deschisă, liberă, în care fiecare minoritate se simte liberă și acasă.”, a transmis Marian Daragiu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Educației.
La evenimentul organizat vineri a participat și deputatul PSD, Silviu Hurduzeu. „Județul Caraș-Severin este un județ în care, după cum bine știm, toate minoritățile au locuit și locuiesc într-o foarte bună colaborare. Alături de români, minoritatea germană, maghiară, croată, cehă, sârbă și bineînțeles, cea romă, au trăit de-a lungul timpului într-o foarte bună colaborare. Astăzi participăm la un moment important pentru minoritatea romă, dar și pentru noi toți, pentru că este Ziua Internațională a Limbi Romani și mă bucur foarte mult că am fost invitat, mai ales că invitația vine din partea unei vechi cunoștințe, domnul inspector școlar Gheorghe Manda. Principala problemă a romilor și a copiilor romi este abandonul școlar și este un lucru extraordinar că un inspector școlar este în fruntea partidului romilor în județul Caraș-Severin.”, consideră Silviu Hurduzeu.
Organizatorul evenimentului, liderul filialei cărășene a Asociației Partida Romilor Pro Europa, consideră că limba romani, o limbă vorbită în prezent de aproximativ 5 milioane de europeni, trebuie să fie apreciată la adevărata valoare, fiind în același timp un semn de respect față de cei peste 20 de milioane de etnici romi din întreaga lume.
„Ziua aceasta este un prilej minunat ca romii să își exprime bucuria că au o limbă vie, care trebuie transmisă din generație în generație, în secolele care urmează. Într-o astfel de zi, limba romani își poate arăta adevărata bogăție și nu mă refer la bogăția celor care au turnulețe. Mă refer la bogăția de ordin spiritual, cultural, pentru că e o valoare inestimabilă ceea ce ei au. Limba romani este bogată și muzicală. Conține mai mult de 30.000 de cuvinte și 17 dialecte, de asta a fost nevoie de standardizare. Limba romani are sorginte în nordul Indiei, acolo se vorbește asemănător, mai ales punjaba, este din familia limbilor neoindiene. Trebuie așezată la locul de cinste, care i se cuvine, pentru că limba este liantul identitar. Dacă nu e limbă, nu e istorie. Dacă nu e istorie, tu nu exiști.”, spune Gheorghe Manda.
La evenimentul premergător Zilei Internaționale a Limbi Romani a participat și Ognean Crstici, președintele Uniunii Sârbilor din România, deputat din partea Grupului Parlamentar al Minorităților, Adrian Merka, deputat din partea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România și Ionel Cordovan – Inspectoratul Școlar Județean Bihor, unul dintre dascălii de seamă ai României care predă limba romani la Ineu, deținător al ordinului „Merit pentru învățământ” în grad de cavaler, precum și al titlului de mentor în educație.