Fostul primar Spătaru așteaptă sentința de la CEDO! „Judecătoarei i s-a spus să dea cu executare!”

Trimis în închisoare pentru că ar fi deranjat prea mult și pentru că ar fi refuzat din postura de primar al Reșiței unele afaceri, Liviu Spătaru s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului deoarece ar fi fost pur și simplu executat!

Prezent în Redacția Express de Banat, Liviu Spătaru a vorbit foarte deschis despre cum și cât de greu a ajuns să plătească pentru funcţia de primar, ocazie cu care a făcut și unele dezvăluiri incendiare, pe care le-a adus în atenția instanțelor europene.

„Pentru mine, până la urmă perioada petrecută în penitenciar a fost un regal intelectual. Am citit şi am făcut cercetare ştinţifică doi ani de zile pe banii statului. Este vorba de credibilitate, eu am fost victima credulităţii. Am avut prieteni buni şi am fost victima unor presupuşi prieteni, a fost o conjuraţie făcută de un anumit cerc politic şi de afaceri pe la Camera de Comerţ din care, ghinonul meu, a făcut parte şi procurorul-şef de atunci de la DNA Timişoara. Este un episod pe care l-am trecut cu bine, fară niciun fel de probleme. Am reuşit să îmi iert şi prietenii, dar și duşmanii, prietenii care m-au lucrat şi m-au trimis acolo. A fost un denunţ ordinar făcut de un presupus jurnalist de la Bucureşti care a venit aici şi pe care l-am dat afară din anumite motive, l-am dat afară pentru că a încercat să mă mintă şi să mă înşele, nu pe mine, pe primarul municipiului. Pus de către alţii, a făcut un denunţ penal, denunţul respectiv a ajuns la procurorul care nu mai profesează, pentru că a fost dat afară, şi de aici înainte totul a mers din chefuri în chefuri făcute la Camera de Comerţ de către acelaşi grup. Respectivul procuror mi-a spus în faţă că nu mă lasă să mă judece în Banat, pentru că în Banat sunt prea influent, deşi alţii au fost judecaţi în Banat şi erau mai influenţi decât mine. La Craiova, de la cât a cerut dumnealui, 10 ani de închisoare, am ajuns la trei, din care am făcut doi ani. Degeaba!”, a explicat Spătaru.

Am intrat în anumite chestiuni politice deranjante, adică am refuzat să intru în afaceri din funcţia mea de primar. Cel mai mult am deranjat că am făcut un scor prea mare când am câştigat alegerile! – Liviu Spătaru, fost primar al municipiului Reșița

Fostul edil a catalogat rechizitoriul care a stat la baza trimiterii sale în judecată drept unul aberant. „Aştept să vină răspuns de la CEDO. Procesul în sine a fost aberant, sentinţa a fost aberantă, am aflat după aceea că în ultima seară a fost sunată judecătoarea şi i s-a spus să dea cu executare!”, a spus acesta.

Referitor la trecerea bruscă de la statutul de profesor universitar, de doctor, la cel de deținut, și la viața în spatele gratiilor, Liviu Spătaru a mărturisit că a trecut cu bine și că a avut parte de un tratament special: „În toată perioada respectivă eu am fost mereu tratat ca profesor universitar, şi nu ca deţinutul Spătaru, inclusiv de către cei care ne păzeau. Am fost considerat un om de cultură atunci când era nevoie, de ştiinţă, deci tratamentul la care m-au supus oamenii care mă cunoşteau a fost mai mult decât omenesc. Nu este dramatic dacă ştii foarte bine de ce eşti acolo, cine te-a trimis acolo. Dacă ştii că eşti vinovat sau nu, aceste chestiuni se produc cu tine însuţi şi, dacă eşti împăcat cu tine însuţi, nu este nicio dramă”.