Fostul ministru Chesnoiu, trimis în judecată de DNA Timișoara pentru instigare și abuz în serviciu

chesnoiu

Procurorii DNA Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, în prezent deputat în Parlamentul României. Acesta este acuzat de patru infracțiuni de instigare și abuz în serviciu. 

Procurorii îl cercetează pe fostul ministru Chesnoiu pentru 4 infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite și pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenitse arată în comunicatul DNA Timișoara.

Alături de Chesnoiu au fost trimiși în judecată și alți 3 foști angajați ai MADR, un angajat al Direcției pentru Agricultură Arad și un consilier județean de la Dâmbovița. Este vorba despre Andrei-Cristian Răducan, director general adjunct în cadrul MADR, la data comiterii faptelor, Aurel Sandu – fost șef serviciu în cadrul ministerului, Mihai-Cosmin Corobea – fost consilier clasa I la MADR, Mihai Pârv – fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad și Cătălin Ionuț Lăscaie – la data faptelor și în prezent consilier județean la CJ Dâmbovița, vicepreședinte al unei organizații județene de partid.

Fiecare dintre aceștia este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, fostul ministru ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Andrei Răducan, persoană de încredere a ministrului, o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații «agreați», respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei.”, se arată în comunicatul DNA.

Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă cu suma de 50.995 lei, pentru recuperarea cheltuielilor salariale încasate de Aurel Sandu cât timp a ocupat funcția de șef serviciu.

De asemenea, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziție de către Ionuț Chesnoiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare ÎCCJ cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.