Lidera femeilor social-democrate din Caraș-Severin a renunțat la încă o zi de campanie electorală preferând să facă lucruri concrete pentru reprezentantele sexului frumos.
Într-o sală plină până la refuz de doamne și domnișoare, așa s-a desfășurat, miercuri după-amiază, la Reșița, dezbaterea organizată de OFSD Caraș-Severin, sub coordonarea Gabrielei Stuparu, candidat pentru Senatul României și președinte al femeilor social-democrate din județ. Întâlnirea, găzduită de sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, a avut ca temă prevenția, diagnosticarea și tratamentul formelor de cancer care afectează frecvent femeile.
Pe parcursul celor două ore de discuții, la care au fost invitați să participe specialiști din domeniul sănătății, din Caraș-Severin și Timiș, dar și reprezentanți ai administrației județene, s-a vorbit despre importanța prevenției, despre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează femeile, despre diagnosticarea timpurie, despre vaccinarea anti-HPV, dar și despre cum această boală influențează nu doar viața pacientelor, ci și a familiilor lor.
Prezentările și răspunsurile oferite participantelor au venit din partea prof. univ. dr. Florin Bîrsășteanu – medic primar în Radiologie și Imagistică Medicală și doctor în Științe Medicale, cu competențe în RMN, CT și Senologie, dr. Vlad Vornicu – asistent universitar, dr. Larisa Maria Bădău – medic specialist în Oncologie Medicală, dr. Robert Fericel – medic specialist în Oncologie Medicală, dr. Lavinia Ioana Stoia – medic specialist în Obstetrică-Ginecologie și Simona Tomici – psiholog.
Detalii despre programele naționale de sănătate a oferit directorul Direcției Județene de Sănătate Publică, Dănilă Miloș, iar inspectorul școlar Manuela Terciu a adus în discuție importanța educării timpurii a elevilor vizavi de prevenirea bolilor de orice tip. Intervenții pe marginea temei dezbătute au avut și reprezentanții administrației județene, subprefectul de Caraș-Severin, Adina Radici, și președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, care a insistat pe importanța creșterii numărului de teste de screening la nivel județean, dar și pe nevoia aplicării Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului promovat de la nivelul Ministerului Sănătăţii cu sprijinul PSD. Nu a lipsit de la această dezbatere nici secretarul general al Camerei Deputaților, Silvia Mihalcea, o feministă convinsă, primită cu brațele deschise de social-democratele din Caraș-Severin.
Și pentru că la finalul discuțiilor s-a ajuns la concluzia că prevenția este cel mai bun tratament, iar mersul periodic la medic salvează vieți, președintele OFSD Caraș-Severin, Gabriela Stuparu, a venit cu propunerea inițierii unor campanii de sănătate în județ, în special în mediul rural, unde populația are acces mai puțin la informație comparativ cu cea din zona urbană. Așadar, astfel de întâlniri, cu și despre sănătate, vor mai avea loc și în perioada următoare și vor deveni o obișnuință printre femeile social-democrate din Caraș-Severin, multe dintre membrele PSD provenind din sistemul medical.
„Temele acestea medicale, că sunt droguri, că e vorba despre bullying, sunt teme, din punctul meu de vedere, de interes național. Nu contează cine are inițiativa și cine organizează astfel de dezbateri. Cred că ar trebui să extindem aceste campanii pe sănătate, aceste campanii bazate pe prevenție, pentru că a preveni este mai simplu decât a trata. Pentru asta este nevoie de o implicare a tuturor factorilor de decizie, să existe o colaborare interinstituțională, și, în final, vom vedea cu siguranță și rezultatele. Îmi doresc în mod special ca aceste campanii pe sănătate să se deruleze mai ales în mediile rurale, unde oamenii, femeile, copiii au acces mai puțin la informație decât cei din zonele urbane și, de ce nu, la actul medical, și mă gândesc de perspectivă să țin legătura cu instituțiile în continuare, să vedem dacă putem desfășura campanii pe diverse teme, fie că sunt despre diabet, fie că vorbim despre obezitatea la copii, de nutriție, fie că vorbim despre cancer pulmonar, care este primul ca și cauză de deces la nivel de afecțiuni canceroase, fie că vorbim despre AVC, de infarct, de orice altă zonă a sănătății”, a declarat Gabriela Stuparu.