Subprefectul liberal Ovidiu Drăgănescu, un fost președinte PNL Timiș, explică pentru expressdebanat.ro motivele pentru care nu consideră oportune candidaturile comune PNL-PSD la alegerile locale, în județul Timiș.
În explicația sa, Ovidiu Drăgănescu invocă în principal diferențele majore care există între electoratul de dreapta și cel de stânga, mai cu seamă în vestul țării.
„În Timișoara și județul Timiș, electoratele PNL și PSD sunt mult mai incompatibile decât în București pentru că aici, începând din ianuarie 90, a fost o falie totală între forțele de dreapta și cele care au continuat politica FSN și succesorii lor. De aceea, Timișoara nu a avut niciodată un primar de stânga și în general electoratul este de dreapta.”, a declarat Ovidiu Drăgănescu pentru expressdebanat.ro.
Liberalul avertizează și asupra pericolului ca PNL să piardă tot în Timiș, dacă se aliază cu PSD pentru localele din 9 iunie.
„Să vedem dacă va fi până la urmă așa pentru că încă nu e nimic bătut în cuie. Prima dată să facă măsurători. După părerea mea, și la București este foarte îndrăzneață ideea de a merge pe liste comune, fiindcă PNL este cel care riscă să își piardă electoratul cu ocazia acestor alegeri, electorat care se poate îndrepta masiv spre alte forțe de dreapta. Riscăm să avem treceri masive de primari, organizații locale care vor să rămână în perimetrul forțelor de dreapta și să migreze încolo, în partea aceea. Dacă se va face asta (n.r, alianța electorală), electoratul de dreapta va vota tot cum dorește și se va îndepărta total de PNL. Cel care va avea de suferit, ca structură, va fi PNL. Electoratul PSD e mult mai disciplinat și votează și în alte condiții de alianțe sau structuri.”, a argumentat Ovidiu Drăgănescu, fost deputat PNL de Timiș.
În 2012, după ce Timișoara fusese condusă timp de 16 ani de țărănistul Gheorghe Ciuhandu, Nicolae Robu câștiga primul mandat, susținut de Uniunea Social-Liberală (PSD-PNL) cu 49,76%. USL a câștigat atunci și conducerea CJ Timiș cu candidatul PSD, Titu Bojin, care a fost votat de 47,61% dintre alegători.
Ovidiu Drăgănescu spune că nu poate fi comparată situația din 2012, cu cea din 2024, în privința susținerii unor candidaturi comune.
„Atunci ambele partide erau în opoziție, o opoziție atât la președintele Băsescu cât și la guvernarea PDL. Veneau după un referendum puternic în care 7,5 milioane de persoane se exprimaseră pentru suspendarea președintelui Băsescu, un referendum care nu și-a atins obiectivele, și atunci toată acea nemulțumire exprimată la referendum s-a revărsat în imediatele alegeri care au avut loc. Acum, cele două partide se află la guvenare într-o perioadă foarte grea, după pandemie, după creșterea fără precedent a prețurilor la utilități, alimente etc. Se calculează în procente tot mai mici pentru partidul care e cel mai vechi la guvernare. De aceea PNL ar putea să fie principalul pierzător al acestor alegeri. Și dacă mai acționăm și cu forțarea unor liste comune, unde sunt zone tradiționale de dreapta riscăm să pierdem definitiv electoratul care nu va mai vota cu PNL, ci se va îndrepta spre alte partide de dreapta.”, a explicat liberalul.