Forța Dreptei și USR au sesizat CCR cu privire la noile obligații instituite în cazul fondurilor de pensii private

claudiu chira

Parlamentarii Forța Dreptei și cei ai USR au atacat la Curtea Constituțională legea susținută de PSD și PNL care introduce noi obligații pentru fondurile de pensii private din România și pentru administratorii acestora, a anunțat deputatul de Timiș Claudiu Chira.

Aleșii Forța Dreptei s-au împotrivit adoptării acestui act normativ de către Camera Deputaților, dar acesta a fost aprobat prin votul majorității PSD-PNL. Deputații FD sunt de părere că această lege va produce pierderi fondurilor de pensii private și va determina retragerea acestora din România.

„PSD a urmărit mereu să pună mâna pe banii românilor din fondurile de pensii private și a reușit acum să impună și PNL această poziție. Noile reglementări instituie cadrul legal care să permită Autorității de Supraveghere Financiară să impună fondurilor de pensii private ce investiții să facă, fără ca ASF să aibă obligația de a fixa criterii clare raportate la principiile economiei de piață, bazată pe liberă inițiativă și concurență.”, a declarat deputatul Claudiu Chira.

Parlamentarul de Timiș opinează că PSD și PNL „ar trebui să nu mai blocheze tăierea pensiilor speciale, ci să le elimine”. 

„Nu putem avea încredere într-o inițiativă legislativă promovată de PSD, dușmanul pensiilor private din România, care nu este la prima tentativă de desființare a acestor fonduri, acum și cu susținerea celor din PNL. Se forțează ieșirea administratorilor de fonduri de pensii private din România și se creează condițiile pentru obligarea acestora să investească banii noștri, ai celor 7 milioane de contribuabili de la Pilonul II de pensii private, în companii deținute de stat. Cine ar putea accepta ca banii lui de pensie sa fie investiți într-o companie de stat, administrată, de exemplu, de o coafeză numită de PSD într-un consiliu de administrație? Facem tot ce ne stă în putință pentru a salva banii românilor din pilonul II de pensii private. PSD și PNL ar trebui să nu mai blocheze tăierea pensiilor speciale și să le elimine, nu să se joace cu banii românilor «nespeciali»”, a mai spus Claudiu Chira.

Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional, marți, cu 183 de voturi „pentru”, 79 „împotrivă” și 9 abțineri proiectul de aprobare a OUG care aduce o serie de schimbări fondurilor de pensii private și administratorilor acestora.

1000x100 (5)