Din cauza bugetului insuficient din sistemul sanitar, spitalele apelează la fonduri europene pentru dezvoltarea și îmbunătățirea actului medical. Așa se face că ambulatoriile din Caraș-Severin au început să deruleze proiecte cu fonduri europene.
În prezent, ambulatoriile din județ funcționează în condiții minime. Din acest motiv sunt necesare proiectele europene, care sprijină dezvoltarea secțiilor și, în acest fel se micșorează presiunea din unitățile spitalicești.
”Și în domeniul medical accesarea fondurilor europene constituie o prioritate, având în vedere bugetul sănătății, de multe ori insuficient. Astfel că ambulatoriile din Caraș-Severin au început derularea unor proiecte europene”, ne-a declarat Radu Albotă, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin.
Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Reșița are o activitate desfășurată pe opt specializări. Din acest motiv se dorește extinderea activității prin înființarea a noi cabinete la Centrul Multifuncțional Bozovici, în specialitățile interne și chirurgie. În acest sens, s-a primit avizul Ministerului Sănătății, iar conform colaborării cu firma Green Brain Consulting se inițiază accesarea de fonduri europene pentru realizarea unui proiect numit ”Portal integrat de diagnostic și tratament de urgență și ambulatoriu”.
Și în cazul Spitalului Orășenesc Oțelu Roșu au fost accesate fonduri europene. Principalul obiectiv al proiectului este consolidarea infrastructurii și dotarea ambulatoriului, pentru a putea garanta accesul egal al cetățenilor la serviciile de sănătate.
”Valoarea totală a proiectului este de peste 5,3 milioane de lei, iar contribuția proprie a beneficiarului în cadrul proiectului este de aproape 86.000 de lei”, a adăugat reprezentantul Direcției de Sănătate Publică.
Lucrările la Spitalul Orășenesc de la Oțelu Roșu au început cu refacerea acoperișului și a celui de-al doilea nivel, dar urmează și alte lucrări la celelalte etaje, precum și la partea de exterior.
Nici la Moldova Nouă situația ambulatoriului nu este roz. Acesta fucționează cu șapte specializări, dar cu o dotare minimă și cu aparatură de specialitate învechită. Până în momentul de față nu au fost accesate fonduri pentru Moldova Nouă, dar ”se are în vedere accesarea unor proiecte cu finanțare europeană pentru dotarea cabinetelor”, a spus Radu Albotă.
Spitalul Orășenesc Oravița are o problema specială. Deși are în structura sa și Ambulatoriu integrat cu cabinete de opt specialități, unitatea nu dispune de locația necesară pentru desfășurarea activității în ambulatoriu. Din acest motiv nu au fost accesate fonduri europene pentru dezvoltare.