Mult așteptatul raport de audit la societatea de apă-canal a fost dat publicității la cea mai recentă ședință de consiliu județean. Deși aleșii nu s-au mai înghesuit să își dea cu părerea, acum când aveau la dispoziție cifrele negru pe alb, analiza făcută arată că în contextul în care în 2014 cifra de afaceri netă a firmei a fost de puțin peste 31,6 milioane de lei, cheltuielile cu personalul au fost extrem de ridicate.
În premieră, în mapele consilierilor județeni a ajuns și o informare privind situația financiară a Aquacaraș. Asta, după ce tot forul deliberativ a solicitat situația la zi, mai ales că instituția este acționar majoritar al societății de apă-canal. Întreaga nemulțumire a consilierilor însă a apărut doar după ce în presă au început să fie redate problemele financiare ale firmei, după ce ANAF i-a imputat o sumă de 1,3 milioane de euro drept corecție financiară pentru modul în care s-a implementat Programul ISPA. Cele 1,3 milioane au devenit 1,7 peste noapte, cu tot cu dobânzi, însă cel mai mare risc a fost, de fapt, ratarea finanțării de sute de milioane.
Una peste alta, de la toată această situație, consilierii au cerut în plen realizarea unui raport de audit care să prezinte tot ceea ce este bine de știut despre Aquacaraș. Potrivit documentului, cifra de afaceri a societății, în 2014, a fost de puțin peste 31,6 milioane de lei. Același raport indică faptul că, în aceeași perioadă, cheltuielile cu personalul s-au ridicat la peste 17,6 milioane de lei. Raportul de audit a fost analizat și aprobat în ședința Adunării Generale a Acționarilor.
Vicepreședintele Ilie Iova a anunțat în urma ședinței că începând cu data de 1 decembrie se vor face disponibilizări.
„A avut loc la Prefectură o întâlnire cu toți primarii (…) În urma discuțiilor, s-au tras câteva concluzii. Asociații au solicitat modificări vizavi de persoane și reduceri de personal. În primă fază, am decis că este vorba despre 100 de persoane, pentru că este vorba de concedieri colective și trebuie respectate anumite lucruri în acest sens. Ce pot să spun?! E o situație neplăcută, însă după cum știți, reanalizând toate articolele din presă apărute până acum și nu doar datorită acestui fapt, ne dorim ca odată ce garantăm cu aceste bunuri, atât Consiliul Județean, cât și Municipiul Reșița sau eventual Anina, să avem măsuri asiguratorii că ratele pe care dânșii și le asumă spre achitare la ANAF vor putea fi plătite“, a precizat Iova.
În cadrul aceleiași întâlniri, de la Instituția Prefectului, s-au făcut mai multe propuneri de eficientizare a activității operatorului de apă-canal. În paralel, Consiliul Județean a rezolvat problema intabulării clădirilor de la Unitatea Militară din Caransebeș, astfel că instituția poate garanta pentru Aquacaraș.