Focul pe mistreți! Noi măsuri de prevenire a răspândirii pestei porcine în județul Timiș

Pesta porcină se răspândește destul de periculos în județul Arad, unde sătenii din zonele afectate sunt revoltați că trebuie să își omoare suinele. În acest context, prefectul de Timiș Eva Andreaș a condus luni o ședință la sediul Gărzii Forestiere. Pentru Timiș, s-a ridicat problema porcilor mistreți, și nu a celor domestici.

La ședință a fost prezentată situația din județul Arad, unde se înregistrează îmbolnăviri și la porcii mistreți. Prefectul a reamintit importanța respectării cotelor de vânătoare la mistreți, mai ales că există o decizie a Centrului Național de Combatere a Bolilor care spune că aceste cote trebuie mărite în zonele neafectate de pestă pentru a preveni răspândirea bolilor. Eva Andreaș a cerut ferm eliberarea de autorizații de vânătoare pentru recoltarea cotelor de mistreț stabilite conform Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în România, realizat de CNCB.

Prefectul a făcut referire inclusiv la fondurile de vânătoare private. Atenție sporită se acordă fondurilor de vânătoare de la limita cu județul Arad, dar și celor de la granița cu Ungaria și Serbia. Eva Andreaș le-a transmis reprezentanților instituțiilor prezente că va urmări în permanență situația fondurilor de vânătoare. La ședință au participat reprezentanți ai Direcției Silvice, ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Timiș, ai fondurilor de vânătoare private din Timiș, ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, ai Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră.

În paralel, pentru a preveni răspândirea pestei la suinele din gospodării, controalele pe drumurile dintre Timiș și Arad continuă.

banner 1000 x 100 hd