Administrația fostului oraș minier se confruntă de ani și ani cu o problemă gravă care afectează viața locuitorilor.
De peste patru decenii, subteranul Aninei arde mocnit. Problema este cauzată, conform specialiștilor, de faptul că subsolul centrului din Anina este compus din depozite de steril (material rezultat în urma prelucrării cărbunilor n.r.), amestecat cu praf de cărbune, care se autoaprind regulat şi ard mocnit în subteran.
Din cauza presiunii gazelor cărbunoase acumulate în adâncuri, terenul se tasează, situație care afectează locuințele din cartierul Breuner, parcul, biserica ortodoxa din zonă și drumul. Când plouă mult, gazele cărbunoase ies la suprafață, producând disconfort locuitorilor din zonă.
„Focul arde de prin ’79. Mai mocnit, mai puternic, se stinge, se reaprinde, dar nimeni nu a luat până acum nicio măsură concretă în sensul acesta. A fost afectat, acum câțiva ani, un bloc de locuințe, unde au apărut crăpături. Acum, în partea de blocuri s-au mai liniștit lucrurile, pentru că focul a luat-o înspre biserică, care jumătate este construită pe teren tare, iar jumătate pe haldă. La momentul construcției, i-au pus niște piloni de susținere ca să rezite, dar cum terenul se tot tasează au apărut crăpături și aici. Nu sunt mari, dar trebuie luate măsuri. Probleme sunt și la DN58, cei de la Drumuri au intervenit chiar acum doi ani și au pus aproape un metru de umplutură ca să readucă drumul la nivelul inițial. Când plouă mult, miroase urât din cauza emanațiilor de gaze. Cu mai mulți ani în urmă, din auzite căci nu eram în administrație la vremea aceea, prin apartamentele oamenilor din zonă s-a propagat fumul din subteran”, spune viceprimarul cu atribuții de primar al orașului Anina, Daniel Danu.
Danu precizează că există soluții. Procedura este însă costisitoare, iar Primăria Anina nu dispune de banii necesari. Tocmai de aceea, în urmă cu două zile, în calitate de președinte al Comitetului pentru Situații de Urgență, acesta a convocat o ședință în vederea stabilirii măsurilor necesare a fi luate pentru stingerea focului de haldă din subteranul cartierului Breuner.
La ședință au fost prezenți reprezentanți ai Instituției Prefectului, subprefectul Adina Radici alături de alți doi colegi din cadrul compartimentelor de specialitate, arhitectul-șef al județului, Luminița Munteanu, și lt. Viorel Giubega, din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin.
„Înainte de a convoca ședința, am vorbit cu niște specialiști de la Petroșani, care ne-au spus că pentru a stopa extinderea focului trebuie să forăm și să injectăm în găuri praf inert împreună cu apă. Asta ar fi soluția pentru stingerea incendiului și stoparea acestuia de a se mai extinde. Noi soluțiile le-am găsit, dar avem nevoie de sprijin financiar pentru că astfel de lucrări sunt costisitoare. Forarea înseamnă 100 de euro metrul liniar, iar o gaură pe care trebuie să o dăm are undeva între 25 și 30 de metri și numai ca să protejăm biserica e nevoie de vreo șase sau șapte foraje pe care trebuie să le facem. Plus celelalte, căci parcul Breuner e tot lăsat și el. Vorbim de lucrări serioase și de durată, după cum spuneau și reprezentanții autorităților convocate în ședință. Va fi nevoie de un proiect, de o fundamentare, dar cum noi nu găsim specialiști care să ne facă aceste lucrări i-am rugat pe dânșii să intervină și să ne sprijine în acest demers pentru a rezolva această problemă pentru totdeauna”, a concluzionat viceprimarul cu atribuții de primar.