FLUID | Re-uniunea comunității locale și conectarea ei cu cea artistică, în deschiderea TM2023

În weekendul de deschidere a anului titlului Capitală Europeană a Culturii, timișorenii și vizitatorii sunt invitați să participe la mai multe evenimente organizate de comunitatea artistică independentă, evenimente care sunt axate pe trei componente principale: ecologie, artă și știință și artă digitală.

Proiectul FLUID este organizat de artouching în colaborare cu Marginal, în cadrul programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Organizatorii vor să îi implice pe participanți în evenimente menite să atragă atenția asupra reutilizării obiectelor, apoi să îi familiarizeze cu arta noilor media și cu cea digitală.

Astfel, vineri, în 17 februarie, publicul este invitat să participe la „Primești și dăruiești”, o întâlnire cu artista Livia Mateiaș cu discuții și un schimb simbolic de obiecte uzate. Evenimentul va avea loc la Podul Uzinei din Timișoara între orele 15.30 – 18.

„Este o întâlnire în care ne-am propus să reactivăm comunitatea «Croșetăm povești și poduri». Vom invita publicul să vină cu propriile obiecte, obiecte uzate, ne dorim să încurajăm ideea de reutilizare a obiectelor și de conștientizare a faptului că nu trebuie de fiecare dată să cumpărăm ceva nou pentru a face un lucru bun sau pentru a contribui la un eveniment sau la propria noastră bunăstare. Practic, fiecare persoană va fi invitată să aducă un obiect pe care l-a folosit, un obiect uzat și să îl dăruiască altor persoane, necunoscute, pe care le va întâlni la Podul de Poveste. Oamenii vor face schimb între ei de obiecte care au valoare pentru ei, iar astfel, acele obiecte își vor continua viața. Fiecare e liber să aleagă ce dorește să împărtășească, poate fi o carte care i-a plăcut și nu are sens să o țină doar pentru el în bibliotecă, din moment ce a citit-o deja sau orice alt obiect care consideră că poate să aducă bucurie altcuiva.”, a declarat Livia Mateiaș, inițiatoarea proiectului.

fluid

A doua dimensiune a proiectului va fi „Arta Noilor Media – Perspective”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, în 18 februarie, între orele 16 – 22, la DIGITAL:CANVAS\ și este cu intrare liberă.

„Va fi un eveniment care provoacă intersecția dintre artă și știință, o expoziție și o întâlnire cu trei artiști: Marius Jurca, cunoscut și sub pseudonimul 13m10j, care este timișorean, și doi artiști invitați din București – Sabina Suru și Andrei Tudose. Cei trei vor împărtăși din practica lor artistică, vor avea expuse câteva din creațiile personale și da, va fi o întâlnire prietenoasă cu publicul care va veni și artiștii invitați.”, a mai spus Livia Mateiaș.

Iar duminică, 19 februarie, tot la DIGITAL:CANVAS\, între orele 16 – 22 va avea loc expoziția de grup de artă digitală „Pixel Lights” realizată în urma unui open call la care artiștii se pot înscrie inclusiv astăzi, 14 februarie.

„Am dat un open-call deschis atât național, cât și internațional, sub titlul Pixel Light, în care invităm artiști cu vârste între 18 și 30 de ani să ne trimită lucrări de artă digitală, ne referim aici atât la partea de foto-video, animație, randări 3D sau orice altă creație, chiar și creații interactive pe care să ni le trimită pe email. Se găsește pe Facebook atât regulamentul, cât și call-ul care este deschis până în 14 februarie. Acest eveniment se va finaliza cu o expoziție a celor mai bune lucrări selectate și vom premia, în urma jurizării, primele 3 cele mai bune lucrări cu o sumă de 500 de lei fiecare, astfel încât și tinerii artiști să fie stimulați, să se bucure pentru reușita lor și pentru creația lor și să le fie răsplătită munca.”, a mai explicat Livia Mateiaș.

Pe de altă parte, în pregătire sunt și alte ateliere creative care se vor desfășura sub cupola „Arta în comunitate”. Astfel, în 18 februarie va fi organizat un atelier de artă teatrală care va fi ghidat de Ana-Maria Palade Andone și se va desfășura la CronicLove Productions Europe situat la etajul 2 al Palatului Bruck (strada Florimund Mercy 9 E).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/