Firuț, trimis în judecată pentru sute de acte materiale! Avere sub sechestru pentru prejudiciu de milioane de euro!

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a milionarului caransebeșean Trandafir Rădoia, zis Firuț!

Omul de afaceri caransebeșean va răspunde în fața legii pentru evaziune fiscală (224 acte materiale), complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (49 acte materiale), spălarea banilor (două infracțiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (15 acte materiale)! Alături de acesta au mai fost trimiși în judecată Aurel Hănțilă, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor, Mircea Mihai,  pentru evaziune fiscală (125 acte materiale), complicitate la infracțiunea de spălarea banilor (două infracțiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 acte materiale), Gigel Ionuț Cristache, pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (28 acte materiale), complicitate la infracțiunea de spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale), precum și Petrișor Lincan, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală (13 acte materiale) și de complicitate la infracțiunea de spălarea banilor.

Procurorii au reţinut că Rădoia, în calitate de administrator a două firme, „a înregistrat în documentele financiar-contabile și în documentele justificative fiscale un număr total de 224 de facturi fiscale, reprezentând operaţiuni nereale de achiziții de bunuri și de prestări servicii, facturi emise în perioada 2007 – 2013 de societăți comerciale, unele  cu comportament de tip «fantomă», cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit și TVA. În acest fel, societatea s-a  sustras de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 3.393.386 lei”.

În aceeaşi perioadă, inculpatul a dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile celor două societăţi pe care le administra în conturile altor societăţi a sumei totale de 11.149.137 lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive înregistrate în evidențele contabile ale societăților al căror administrator era, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ilicite a acestora, încercând astfel să dea o aparență de legalitate achizițiilor efectuate și să realizeze o ,,albire” a respectivelor sume de bani, care au fost apoi ridicate în numerar, mai arată procurorii.

Totodată, Firuț a întocmit şi semnat în fals contracte care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale, deşi cunoştea lipsa intenţiei părţilor de a se obliga contractual, precum şi fictivitatea obiectului convenţiilor. Aceste înscrisuri au fost folosite ulterior în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. „În esenţă, inculpatul Rădoia Trandafir, în scopul prejudicierii bugetului de stat, pe lângă taxa pe valoarea adăugată deductibilă înregistrată pe baza unor facturi care conţineau mărfuri  care au fost achiziţionate în mod real de la diverşi furnizori, a înregistrat în contabilitatea celor două societăţi comerciale în mod nejustificat şi taxa pe valoarea adăugată deductibilă în baza unor facturi fiscale emise de alte societăţi  care nu conţineau operaţiuni reale, mărfurile înscrise în facturile respective sau serviciile menţionate nefiind achiziţionate sau prestate. Practic, în cauză este vorba  de cheltuieli inexistente faptic şi juridic, dar transpuse în realitatea scriptică prin facilitarea înregistrării documentelor de evidenţă primară care nu atestă operaţiuni reale în contabilitatea celor două societăţi, operaţiune efectuată de către inculpatul Rădoia Trandafir, care a procedat la punerea acestora la dispoziţia persoanelor care se ocupă strict cu ţinerea şi organizarea contabilităţii societăţilor”, a mai precizat Ministerul Public.

Rădoia nu a lucrat singur, ci a fost sprijinit în activitatea sa infracţională de ceilalţi patru inculpaţi, respectiv Hănțilă Aurel, Mihai Mircea, Cristache Gigel Ionuț şi Lincan Petrişor, care erau fie administratori, fie reprezentanţi ai societăţilor  cu care acesta derula operaţiuni economice fictive.

gif card de energie dacus 1000x100

În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.393.386 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat. De menţionat faptul că sumele supuse procesului de spălare a banilor și care formează obiectul infracţiunilor de spălare a banilor sunt de 8.014.916 lei în cazul S.C. R. I. S.R.L., respectiv 3.134.221 lei în cazul S.C. R&F I. S.R.L.

În vederea recuperării prejudiciului, prin ordonanţa din 13 februarie 2015 s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a nouă bunuri imobile aparţinând inculpatului Rădoia Trandafir. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Caraş-Severin.

 

 

foto: caon

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/