Firmele din Timiș caută angajați din afară, la fel ca înainte de pandemie. Rata șomajului se apropie de cea din 2019

interview g88f0cf96a 1280
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Rata șomajului în județul Timiș a ajuns aproape la nivelul de dinaintea pandemiei, potrivit reprezentanților AJOFM Timiș. Pe de o parte, asta înseamnă că afacerile își revin încet-încet, iar angajatorii încep să caute tot mai mulți lucrători. Pentru domeniile deficitare, însă, ei își îndreaptă atenția spre muncitori de peste graniță.

Dacă în 2019, înainte de pandemie, rata șomajului era în județul Timiș de 0,77%, acum suntem la un procent de 0,82%. Ca număr de șomeri, atunci erau puțin peste 2.700, acum sunt în jur de 2.800 de persoane neangajate. În plină pandemie, numărul celor fără un loc de muncă ajungea la 4.400. „Angajatorii și-au reluat activitatea și se fac foarte multe angajări. Domeniile cu un deficit mai mare de forță de muncă sunt IT, transporturi, curierat și partea de servicii.”, a declarat Marcel Miclău, directorul AJOFM Timiș.

Pentru domeniile deficitare, angajatorii caută lucrători în afara țării. Forța de muncă de tranziție se caută, în principal, în țările din Uniunea Europeană, apoi în cele non-UE; în spațiul nostru – Serbia, Ucraina, Moldova -, însă și în Vietnam sau Nepal. Asta se vede și în cifrele de la Inspectoratul General de Imigrări. Anul acesta au fost eliberate, în Timiș, 1.600 de documente pentru străini, alte 600 fiind în lucru. Comparativ, în 2018 s-au eliberat în jur de 700 de astfel de dosare.

„În județul Timiș au fost solicitări în ultimele luni, noi dăm doar adeverințele și forța de muncă necesară, undeva de ordinul sutelor, dacă înainte aveam de ordinul zecilor, acum au fost și 500-600 în anumite luni.”, a mai spus Marcel Miclău.

Nevoile angajatorilor: candidați potriviți și disponibili în timp util

Nevoile angajatorilor din vest sunt similare cu ale celorlalți angajatori din țară, spune Florentina Popescu, specialist în resurse umane la Adecco. Toți își doresc candidați potriviți, disponibili în timp util, însă diferența în cazul regiunii de vest constă în volumul mult mai mare de personal pe care companiile îl cer.

1000x100 (3)

„În ceea ce privește domeniile de activitate, ele sunt predominant din zona de producție și manufactură, automotive, dar și logistică, retail, vânzări și transporturi. În mod constant, media de locuri de muncă pe care o gestionăm este de peste 300. Ofertele sunt foarte diversificate, astfel că, în momentul în care un candidat apelează la Adecco pentru a-și găsi un nou loc de muncă, colegii recruiteri pot să îi facă mai multe propuneri potrivite profilului lui. Aș mai adăuga că piața înregistrează un trend ascendent în raport cu salariile, atât în ceea ce privește așteptările candidaților, cât și oferta companiilor. Dat fiind că începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim crește cu 11%, respectiv va ajunge la 2.550 lei, este de așteptat în piață un efect de creștere pe toate salariile din segmentul apropiat – cele până în 3.000 de lei, cu 10-15%.”, a explicat Florentina Popescu. 

În privința lucrătorilor de peste graniță, cei mai mulți pe care îi recrutează cei de la Adecco, pentru proiecte regionale, vin din Serbia, mai exact din Banatul sârbesc.  

„Zonele de construcții și Horeca s-au orientat spre cetățeni non-UE, majoritatea provenind din Asia, dar a început să existe un interes în acest sens și în zona de producție. Pe perioada pandemiei, pentru Adecco, volumul de încărcare raportat la nevoile de personal din piață nu a fost deloc afectat. Nevoia de candidați și alte servicii de resurse umane a rămas relativ constantă. Am fost însă nevoiți să ne transformăm întregul ciclu de lucru, având în vedere restricțiile sanitare. Lucrul acesta ne-a determinat să digitalizăm puternic ciclurile de recrutare și să ne focusăm mai mult pe experiența candidaților în raport cu recruiterii noștri. Pentru că Timișoara este un oraș cu o puternică industrie automotive, domeniu afectat de pandemie, ne-am orientat spre alte domenii în care cererea de personal a crescut. Mă refer aici la zona de producție non automotive, IT&C, farma sau logistică.”, a mai declarat Florentina Popescu. 

Potrivit specialistului în resurse umane, după o perioadă fără investiții majore în zona de vest, din 2022 se prefigurează multe investiții noi, atât în zona productivă, cât și în zona de office, cu locuri de muncă de la câteva sute, la câteva mii.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/