Firma mamei candidatului PNȚCD la Primăria Reșița, acuzată că a făcut curățenie doar în conturile Consiliului Județean!

Curtea de Conturi a reţinut că formele legale nu au fost respectate şi obligă firma de curățenie a mamei lui Lucian Ionescu, angajat al Direcției de Patrimoniu din Consiliul Județean, la înapoierea sumelor primite!

Cascadă de nereguli cu această firmă mai mult decât interesantă, care a reuşit să volatilizeze anual miliarde din fondurile Consiliului Judeţean Caraş-Severin! Cel puțin așa se arată în Raportul Curţii de Conturi. În anul 2013, SC GP Cleaner SRL semna un contract de prestări servicii cu Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Consiliului Judeţean Caraş-Severin prin care urma să facă servicii de curăţenie la Teatrul de Vest, Sala Polivalentă, dar şi la sediul DADPP. Trei contracte, aceeaşi firmă şi aceleaşi tipuri de servicii! Însumate, contractele depăşesc pragul de 30.000 de euro! Cu toate acestea, contractul a fost semnat fără nici cea mai mică procedură de licitaţie, nici măcar cu cerere de oferte, ci direct cu această firmă!

Cine e în spatele GP Cleaner?!
Dar a cui este, totuşi, această firmă, SC GP Cleaner SRL?! Potrivit informaţiilor de la ONRC, acţionarii firmei ar fi două femei, Maria Creangă, din judeţul Mehedinţi, şi Floarea Ionescu, nimeni alta decât mama fostului inspector Lucian Ionescu, de la DADPP, cel care se ocupa de recepţia unor lucrări contractate de DADPP.

Inițialele „GP” din denumirea firmei au dat însă naștere la tot felul de speculații. În anturajul Consiliului Județean se vorbește că ar proveni de la numele Ginei Pavel, directorul economic al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, despre care se știe că ar fi în relații apropiate cu Ianăș Roșeți, fostul director al DADPP. Pentru a face inutilă orice speculație, i-am cerut explicații chiar Ginei Pavel. „Firma nu are nicio legătură cu mine sau numele meu. Este a băiatului aceluia de la Patrimoniu, Lucian Ionescu, cel care candidează. Firma e pe numele lu taică-su sau al mamei sale. Nu ştiu de ce are iniţialele GP, dar dacă îl veţi întreba pe Lucian Ionescu cu siguranţă vă va putea lămuri!”, ne-a spus cu amabilitate Gina Pavel.

Firma respectivă pare să fi avut contracte şi cu Instituţia Prefectului, într-o discuţie cu fostul prefect, Nicolae Miu Ciobanu, acesta recunoscând relaţia contractuală cu GP Cleaner, despre care spunea că a moştenit-o, cu un contract de 60.000 de lei pe an, contract pe care l-a redus la 30.000 de lei anual odată ce a fost el numit prefect.

Atribuire directă!

Revenind însă la cele trei contracte, cu DADPP, Teatrul de Vest și Sala Polivalentă, Curtea de Conturi arată că, pentru spaţii cu suprafaţă diferită, contractul avea sumele sensibil egale. „La Teatru sunt 1.000 de mp, la Sala Polivalentă 3.000 de mp, iar la sediul Direcţiei, 680, dar sumele de bani erau aproape aceleaşi: 5.900 de lei lunar la Teatru, pentru 1.000 de met,ri şi 6.400 de lei lunar, la Sala Polivalentă, pentru 3.000 de metri pătraţi!”, constata siderat și Romeo Dumitrescu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Acesta a mai arătat că plăţile s-au făcut doar în baza facturilor emise de prestator, prestarea serviciilor nefiind confirmată de niciun document. Facturile nu au viza „bun de plată” şi nici a auditului! Contractul nu ar respecta prevederile legale și din alte considerente. Obiectul contractului este vag, specificându-se doar locaţia unde se va face curăţenie, fără a se menționa frecvenţa şi suprafeţele pentru fiecare locaţie. Pentru semnarea contractului nu există referat de necesitate sau notă de determinare a valorii estimate ori notă justificativă. Chiar și așa, în anul 2014 contractul a fost prelungit prin acte adiţionale pe 12 luni, deşi legea prevede această posibilitate doar pentru 4 luni, mai susţin inspectorii Curţii de Conturi.
Consiliul Judeţean se încurcă în cifre
Unii funcţionari din Consiliul Judeţean Caraş-Severin ar fi căutat să boicoteze controlul Curţii de Conturi şi ar fi ascuns unele documente auditorilor. Potrivit raportului Curţii de Conturi, SC GP Cleaner Serv SRL avea trei contracte de curăţenie. Contractul 2479/6.12.2013, cu Teatrul de Vest, pentru 57.600 de lei anual, contractul 2659/30.12.2013 cu DADPP, pentru sediu, de 59.820 de lei anual, şi contractul 2660/30.12.2013 pentru Sala Polivalentă, contra a 62.580 de lei anual. Cumulate, cele trei contracte însumează 180.000 de lei anual.
Numai că, la o solicitare pe Legea 544/2001, Consiliul Judeţean Caraş-Severin ne-a răspuns că doar DADPP are contracte cu SC GP Cleaner Serv SRL, iar că valoarea acestor contracte este de 223.200 de lei pentru anul 2013 şi 223.200 de lei noi pentru anul 2014! Practic, suma identificată de Curtea de Conturi nu corespunde cu cea comunicată de Consiliul Judeţean!

Evaziune fiscală?!
O altă ciudățenie e legată de diferența dintre valoarea acestor contracte și cifra de afaceri raportată de către GP Cleaner la Oficiul Naţional de pe lângă Registrul Comerţului. Mai exact, deşi CJ spune că a plătit în 2013 223.200 de lei către GP Cleaner, la care s-ar adăuga şi cei 60.000 de lei despre care vorbea fostul prefect Ciobanu, la ONRC firma apare cu o cifră de afaceri de numai 150.000 de lei, un număr de cinci angajaţi şi… o pierdere de 7843 de lei! Şi pentru anul 2014 declară o cifră de afaceri de 225.000 de lei, sumă sensibil egală cu cea declarată plătită de Consiliul Judeţean. Gurile rele mai spun că, odată cu arestarea lui Ianăş Roşeţi, au stagnat multă vreme şi retragerile de sume din contul acestei firme.
„Preşedintele ăla e un prost!”
Cel mai probabil, dacă și cum s-a făcut curățenie în locațiile amintite vor stabili organele abilitate. Lucian Ionescu, candidatul țărăniștilor pentru Primăria Reșița și inspector DADPP, dă însă asigurări că totul este perfect legal și moral, iar despre incompatibilitate nici nu poate fi vorba. „Scrieţi numa prostii şi lucruri neadevărate, aşa că ne întâlnim în instanţă. Ce dacă ne acuză unii şi alţii, vorbesc prostii. Şi doamna Gina, chiar şi Romeo Dumitrescu spun prostii! Preşedintele ăla e un prost! Cât priveşte neconcordanţele cu ONRC, nu ar trebui să fie, mă voi interesa!”, a declarat Ionescu, care inițial spunea că nu are nicio legătură cu firma GP Cleaner SRL, dar ulterior a dovedit că știe totul în detaliu.