Administrația locală și-a anunțat încă de anul trecut intenția de a înființa un centru de colectare a deșeurilor în municipiul Lugoj. Aprobarea în Consiliul Local a proiectului „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în municipiul Lugoj” a deschis participarea la apelul de proiecte din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență – PNRR, componenta de management al deșeurilor.
Valoarea totală a proiectului este de 894.283,77 euro, respectiv 4.399.429 lei. Rata de finanțare prin programul PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.
Centrul de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door to door”, adică deșeurile reciclabile și cele biodegradabile care nu pot fi colectate în pubelele individuale.
Astfel, populația se poate debarasa gratis de deșeurile voluminoase, deșeurile textile, carpete, covoare uzate, deșeurile din lemn, saltele, mobilă, anvelope uzate, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, acumulatori, deșeuri periculoase (vopsele, lacuri), cadavre de animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări.
În prezent, cetățenii nu au cum se debarasa gratuit de aceste deșeuri, în afara programului fix stabilit de Retim.
Avantajele care derivă din acest sistem integrat de colectare sunt: calitate (datorită tehnologiilor și calității materialelor selecționate), estetică, igienă (inclusiv eliminarea mirosurilor urâte), siguranță și nu în ultimul rând, ușurința realizării acestor centre și o mare simplitate în folosire, fiind accesibile pentru bătrâni și persoanele cu handicap.
Cele mai importante aspecte privesc rezolvarea problemelor de mediu, creșterea nivelului reciclării, eliminarea pericolelor legate de vandalism și incendiere.
Obiectivul de investiții „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în Lugoj” răspunde obiectivelor din strategia locală privind dezvoltarea și funcționarea serviciului de salubritate și de gestionare a deșeurilor la nivelul municipiului, (Lugojul fiind primul municipiu care are o astfel de strategie), dar și cu populația comunităților, de până la 50.000 de lei. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, populația municipiului Lugoj era de 45.000 de locuitori, cu domiciliul, la 1 ianuarie 2021.
Administrația lugojeană va face demersurile necesare ca proiectul să fie integrat în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în județul Timiș (2020 – 2025).
Pentru implementarea proiectului va fi folosit un teren situat pe strada Timișoarei, în spatele fostului Competrol, în suprafață de 2.418, 85 mp. Pe lotul respectiv va fi amenajată o platformă asfaltată pentru circulația automobilelor cetățenilor care aduc deșeuri, a camioanelor care ridică containerele și a containerelor ab-roll pentru diferitele tipuri de deșeuri.
Suprafața va fi împrejmuită cu gard, va fi prevăzută cu stâlpi de iluminat, camere de luat vederi și o copertină pe suport metalic pentru protejarea containerelor. Vor fi amenajate o baracă pentru administrare – supraveghere, o magazie de scule, două grupuri sanitare și un separator de hidrocarburi pentru toată platforma.