Municipalitatea a semnat noi contracte de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. De această dată, pentru două proiecte privind digitalizarea serviciilor publice.
La 2.558.500 de euro se ridică valoarea totală a celor două proiecte pentru care Primăria Reșița a semnat zilele acestea contractele de finanțare. Este suma maximă permisă prin Apelul de proiecte: I.1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – sisteme inteligente de management urban/local, anunță primarul Ioan Popa.
Proiectele au în vedere implementarea unui sistem de cântărire în mișcare a autovehiculelor de mare tonaj, precum și digitalizarea parcărilor și a sistemelor de taxare pentru transportul public.
Implementarea unui sistem WIM – de cântărire în mișcare a autovehiculelor presupune instalarea, la intrările din oraș, de echipamente video pentru recunoașterea numerelor de înmatriculare și de senzori pentru cântărirea automată a autovehiculelor. Sistemul va avea capacitatea de a face clasificarea autovehiculelor și cântărirea acestora în mers. Pentru autovehiculele ce depășesc gabaritul permis se vor emite automat alerte. Totodată, va fi creat un centru de control unde se vor prelucra informațiile oferite de sistem, precizează primarul Ioan Popa.
Cel de-al doilea proiect – „Soluții ITS pentru smart-parching și e-ticketing” – integrează două componente: digitalizarea parcărilor (smart-parking), ce include sisteme de afișare pentru locurile de parcare disponibile și aparate de auto-taxare (parcometre „pay and display”) și sisteme de taxare (e-Ticketing) pentru transportul public, dedicat pentru cele 10 autobuze electrice ce urmează să fie achiziționate de municipalitate. Acesta va fi integrat cu sistemele folosite în celelalte mijloace de trasport din oraș, tramvaie și restul de autobuze electrice.
„Cele două proiecte sunt doar o parte din munca colegilor mei pe componenta de digitalizare a serviciilor publice gândite pentru a transforma Reșița într-un oraș sigur și smart.”, este de părere primarul Ioan Popa.