Spitalul Județean de Urgență Reșița se află pe lista unităților medicale care care au obținut finanțare prin PNRR pentru investiții menite să reducă incidența infecțiilor nosocomiale în spitale.
Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse, pe Programul Național de Redresare și Reziliență, de către unități medicale și unități administrativ-teritoriale care au în subordine spitale pentru achiziția de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. Din totalul cererilor depuse la finanțare, Ministerul Sănătății a selectat 65 de proiecte, printre care și cel depus de Consiliul Județean Caraș-Severin pentru „Dotarea cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Județean de Urgență Reșița”, cu o valoare de 9.032.471.80 de lei. Proiectul depus de administrația județeană a obținut 74 de puncte, aflându-se pe poziția a unsprezecea din totalul celor 65 de proiecte acceptate la finanțare.
Astfel, prin finanțarea obținută, Spitalul Județean va fi dotat cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale și va avea un laborator modern de microbiologie, precum și un sistem de neutralizare a deșeurilor medicale.
„Dotarea completă a Laboratorului de microbiologie al SJUR va contribui la îmbunătățirea diagnosticului de laborator, permițând identificarea rapidă a speciilor de microbi, care nu este posibilă prin metode actuale, clasice, și oferă o siguranță mai mare în obținerea diagnosticului microbiologic pozitiv. Din punct de vedere economic toate acestea vor conduce la o reducere semnificativă a costurilor pentru reactivi, o reducere a costurilor hoteliere prin reducerea numărului de zile de spitalizare a pacienților și reducerea costului cu medicația, prin administrarea de antibioterapie controlată.”, a precizat Alina Stancovici, managerul Spitalului Județean de Urgență Caraș-Severin.
Pentru depunerea acestui proiect a fost realizat un acord parteneriat cu Consiliul Județean Caraș-Severin, acesta asigurând cofinanțarea de 10%, iar realizarea întregii documentații s-a făcut în urma colaborării specialiștilor din Laboratorul de analize medicale și Serviciul de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale (SPLIAAM) din spitalul din Reșița, în echipă cu Serviciul de Proiecte al Consiliului Județean Caraș-Severin, mai precizează managerul SJUR.
Pe aceeași componentă din PNRR a fost depus un proiect și pentru spitalul din Caransebeș, de către municipalitatea de pe Timiș și Sebeș. Proiectul nu a obținut însă suficiente puncte, aflându-se momentan pe lista de așteptare a Ministerului Sănătății, precizează city-managerul Florin Bogdea. „Având în vedere că ultimul proiect selectat pentru finanțare a obținut 59 de puncte, iar noi 54, vom depune o contestație și vom aștepta să vedem ce se întâmplă”, a declarat city-managerul Caransebeșului.