Final de CETATE, începutul unei revoluții în administrația locală din Caransebeș

Primăria Municipiului Caransebeş, în parteneriat cu Transparency International Romania, a finalizat proiectul „CETATE. Caransebeş, Eficient şi Tânăr prin Administrare Transparentă şi Economică”, cofinanţat din Fondul Structural European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă.

La sediul Primăriei Caransebeș a avut loc conferința de încheiere a proiectului, în prezența primarului Felix Borcean și a echipei de implementare. Proiectul CETATE a avut ca obiectiv general implementarea unui sistem de management al calităţii unitar şi eficient, prin standardizarea proceselor de lucru, elaborarea de instrumente specifice de lucru şi dezvoltarea abilităţilor personalului din cadrul Primăriei Municipiului Caransebeş, în scopul optimizării proceselor orientate către beneficiari şi dezvoltării capacităţii instituţionale.

„Pentru noi este începutul unei revoluții în ce privește administrația locală, în ceea ce-i privește pe cei care trebuie să deservească cetățeanul din Caransebeș. Cred că proiectul este un real beneficiu atât pentru noi, care suntem în slujba cetățenilor, dar mai ales pentru aceștia”, a spus primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean.

„Colaborarea cu Primăria Caransebeș a fost foarte bună, am întâlnit aici adevărați profesioniști, am primit sprijin în implementarea proiectului, am oferit la rândul nostru din experiența noastră”, a precizat și Adriana Nichita, coordonator al proiectului din partea Asociației Române pentru Transparență.

„Chiar cu o zi înainte de conferința de încheiere, am primit vestea bună că am obținut certificarea ISO 9001: 2015 și putem spune că, de acum, Primăria Caransebeș oferă servicii de calitate”, a declarat și Ioana-Andreea Boșneag, asistent manager în cadrul proiectului din partea Primăriei Caransebeș.

Valoarea totală a proiectului este de 376.092,41 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 316.573,06 lei. Principalele rezultate obținute în urma implementării acestui proiect au fost: un studiu de bune practici recunoscute în plan naţional şi internaţional în managementul calității aplicabil administrației publice, un mecanism de monitorizare a utilizării managementului calității şi performanţei, un sistem de Management al Calităţii unitar şi eficient, implementat și certificarea Primăriei Municipiului Caransebeş conform standardelor ISO 9001-2015. De asemenea, 40 persoane din cadrul Primăriei au fost certificate ca urmare a participării la cursuri de formare.

Atât în beneficiul Primăriei Municipiului Caransebeş, cât şi în beneficiul cetăţenilor, proiectul a contribuit la fluidizarea proceselor organizaționale; debirocratizarea și îmbunătățirea proceselor de lucru din cadrul instituției; reducerea duratei de livrare a proceselor orientate către beneficiari.