La Timișoara; Film InVest – primul centru regional de film din vestul țării

la Timisoara film invest – centrul regional pentru atragerea producătorilor de seriale și filme de lung metraj (3)
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

În vestul țării, la Timișoara, Asociația Documentor vrea să înființeze un birou regional care să promoveze și să atragă producători de film, să faciliteze realizarea de filme în această zonă. Va fi realizat după modelul și experiența Viken Filmsenter din Norvegia.

Proiectul va fi una din moștenirile Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

„Regiunea de vest a României are cel mai mare potențial pentru realizarea de seriale și filme de lung metraj și scurt metraj, datorită unui număr foarte mare de actori, locații, orașe, peisaj natural, dar și echipamente, tehnicieni, oameni capabili să facă costume, make-up ș.a. Avem un dezavantaj, că suntem la 500 de kilometri de București. Dacă eram la 200 de kilometri, cred că jumătate din producțiile de film din România se făceau în partea de vest. Mă refer la Hunedoara, Bihor, Arad, Caraș-Severin și Timiș.”, a spus regizorul Florin Iepan, directorul Asociației Documentor.

O echipă de la Documentor a fost în Norvegia, în regiunea Viken, și în Suedia, în regiunea Gothenburg, ca să vadă la fața locului cum funcționează un asemenea centru de film. „În toată Europa există aceste birouri de film regionale și fonduri de film regionale. Au fost gândite să descentralizeze producția de film. Altfel, în mod natural se concentrează în capitale. Împreună cu partenerii noștri, Viken Filmsenter, un fond de film regional din partea de sud a Norvegiei, am gândit un proiect similar și pentru România, pe care sperăm să-l implementăm cel târziu la începutul anului 2024.”, a mai spus Iepan.

la Timisoara film invest – centrul regional pentru atragerea producătorilor de seriale și filme de lung metraj

Echipele de filmare care ar veni în zonă ar aduce venituri considerabile pentru firmele care oferă servicii în zonă, ar fi un beneficiu pentru industria creativă, un plus pentru turism și promovare.

„România va relansa schema prin care producătorii străini și români care lucrează în toată țara, nu numai în București, vor putea, la sfârșitul producției, să primească o parte din bani înapoi, dacă au cheltuit în economia locală. Astfel, o să fim și noi în pas cu lumea, de exemplu cu Ungaria, o țară în care se produc zeci de filme și seriale în fiecare an, tocmai pentru că au această schemă. Avantajele sunt în primul rând economice. Asociația pe care vrem să o înființăm se va numi Film InVest, acum suntem în discuții cu autoritățile locale, să le prezentăm acest proiect, să vedem în ce măsură găsim suportul legal, interesul, cum ar putea fi finanțat un astfel de proiect. Vom face demersuri și către Ministerul Culturii, iar în decembrie vom face o prezentare mai de amploare.”, a concluzionat Florin Iepan.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

film invest la Timisoara – centrul regional pentru atragerea producătorilor de seriale și filme de lung metraj

În timpul vizitei în Norvegia s-a filmat pentru un scurt documentar promoțional și educativ pe tema industriei filmului regional și a oportunităților de colaborare, interviuri cu persoane relevante care pot fi regăsite aici.

În toamnă, la Timișoara au fost prezenți regizorul Cristian Mungiu, susținător al proiectului, și partenerii din Norvegia: Anund Austena – General Manager Viken Filmsenter, Gunhild Enger – regizoare, artist vizual și membru în boardul Viken Filsenter, care a fost nominalizată pentru un premiu BAFTA cu filmul său de absolvire „Bargain” și Adrian Mitchell – director Comisia de film din Oslo, care are experiență în industria cinematografică.

Nordicii s-au întâlnit cu primarii de Timișoara, Arad și Reșița, dar și cu președinții consiliilor județene din Timiș și Caraș-Severin.

film invest – centrul regional la Timisoara pentru atragerea producătorilor de seriale și filme de lung metraj

Proiectul s-a încheiat cu trei zile de filme norvegiene proiectate pentru publicul timișorean la studioul On Set HDV. Proiecții publice vor fi organizate și la Universitatea de Vest și la Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timișoara. Proiectul West Romania Film Center beneficiază de un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene și este finanțat din Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021.

banner versay 1000x200px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/