Filarmonica Banatul a pregătit o parte din programul pentru anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Așadar, Filarmonica Banatul va organiza un număr de cinci festivaluri și își propune să colaboreze cu instituții culturale din diferite țări.
Filarmonica Banatul a anunțat o parte importantă a programului artistic pe care, cu sprijinul Primăriei Timișoara, îl va pregăti în anul 2023, când orașul de pe Bega va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.
„Noua viziune asupra instituțiilor publice de cultură din subordinea Municipiului Timișoara este de a se adresa cât mai multor timișoreni, în moduri cât mai inedite, prin abordarea de teme actuale și de interes, ce țin de excelența artistică care le caracterizează, prin noi parteneriate din comunitate – școli, ONG-uri, alte instituții de cultură, dezvoltarea de programe emblematice pentru anul în care vom deține titlul de Capitală Europeană a Culturii și de a contribui consistent și conștient la promovarea națională și internațională a Timișoarei. Accesibilizarea culturii și atragerea de noi categorii de public nu înseamnă promovarea unei culturi mai facile, ci din contră creșterea continuă a excelenței artistice a instituțiilor publice de cultură. Filarmonica Banatul abordează toate aceste direcții de dezvoltare într-un mod strategic și organic”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
De asemenea, Ovidiu Andriș, directorul Filarmonicii Banatul, a afirmat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că în stagiunea 2021 – 2022, instituția pe care o conduce a organizat 50 de concerte simfonice, 31 de recitaluri, 14 concerte și recitaluri în parteneriat și patru concerte educaționale ale artiștilor recunoscuți la nivel național și internațional. La toate aceste evenimente au participat aproximativ 20.000 de spectatori.
Ca element de noutate, aceștia au putut să își plătească bilete și cu cardul, spre deosebire de anii trecuți. Totodată, accesul lor în săli a fost mai ușor datorită afișajului îmbunătățit și ale indicațiilor înaintea spectacolelor muzicale. De asemenea, au beneficiat de cardul Cultura Plus prin care au beneficiat de reduceri și acces la evenimente culturale din oraș.
„Anul acesta Filarmonica Banatul își propune să continue procesul de dezvoltare prin abordarea unei strategii care presupune atragerea unor noi categorii de public, colaborarea cu instituții naționale și internaționale, dar și muzicieni cu renume internațional. Ne bucurăm să începem colaborarea cu dirijorii Róbert Farkas, Stefan Geiger, Gabriel Bebeșelea și Andrei Ioniță pentru anul 2023. De asemenea, maestrul dirijor Cristian Măcelaru va avea o contribuție artistică semnificativă în această stagiune. Un punct important pentru anul viitor, când Timișoara își va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii, este colaborarea între Filarmonica Banatul și instituțiile culturale din orașul german, Gera (Philharmonische Orchester Altenburg Gera, Operanchor des Theaters Altenburg Gera, Konzertchor des Musikgymnasiums Rutheneum Gera). În același timp, există mai multe discuții cu Orchestre National de France, Jazz at Lincoln Center Orchestra și Festivalul Internațional George Enescu”, a informat Filarmonica Banatul.
De asemenea, în stagiunea 2022 – 2023 instituția va organiza un număr de cinci festivaluri. Și anume, Festivalul „Timișoara Muzicală” – Ediția a XLVII-a (mai 2023), Festivalul Eufonia – Ediția a VI-a (septembrie 2023), Festivalul-Concurs Internațional Remus Georgescu – Ediția a IX-a (octombrie 2023), Festivalul de Muzică Veche – ediția a XVII-a (noiembrie 2023) și Gala de Blues-Jazz „Kamo” – a XXXII-a Ediție (septembrie 2023).