Este ziua Mondială a Apei, iar anul acesta motto-ul este: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!”.
Pasărea Colibri este simbolul ales anul acesta pentru a marca ziua celui mai important lichid – APA.
„Grafica afișului de Ziua Mondială a Apei are în prim plan pasărea Colibri. Simbolistica vizuală este următoarea: pornind de la legenda păsării Colibri, care pentru a stinge un incendiu aducea în cioc câte o picătură de apă -atât cât putea ea- suntem încurajați să facem fiecare tot ce ne stă în puteri pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei și să o gestionăm eficient”, precizează Lucreția Bociort, directorul ABA Banat.
ABA Banat a reușit să strângă în 2022 circa 14.000 de kilograme de deșeuri, de pe tronsoane mai lungi sau din punctele critice semnalate de opinia publică, de pe râurile care împânzesc aria de competență: Bega, Timiș, Bârzava, Behela, Bistra, Nera, Cerna.
„Pentru 2023, intenționăm să aducem împreună autoritățile locale și comunitățile lor în diverse acțiuni de ecologizare a cursurilor de apă, pentru a crește gradul de conștientizare a populației riverane cursurilor de apă că locul deșeurilor nu este în/sau pe malul apelor. Schimbarea percepției e numai în noi”, mai spun cei de la ABA Banat.
Administrația Bazinală de Apă Banat a demarat în această „săptămână a apelor” opt acțiuni educative dintre cele mai diverse: lecții sau workshopuri despre apă (în spații apropiate cursurilor de apă), ateliere de creație și de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porților Deschise în cadrul mai multor puncte din administrarea ABA Banat (precum acumularea Tăria Mare din județul Caraș-Severin), dezbateri interactive și experimente cu apă. La acestea participă peste 200 de elevi din cadrul școlilor din județele Timiș și Caraș-Severin, care sunt încurajați să vorbească despre apă, despre efectele schimbărilor climatice asupra planetei și asupra vieții noastre și să transmit mai departe mesajul că fiecare dintre noi suntem schimbarea în bine pe care o dorim.
ABA Banat a deschis pentru public și expoziția de pictură „APA-Interferențe culturale” chiar în Palatul Apelor, sediul instituției. Artiștii plastici timișoreni realizează o splendidă conexiune între public și apă, element vital de inspirație și pentru picturile prezente în expoziție. Arta este un declanșator al schimbărilor noastre interioare: ne bucurăm să anunțăm că peste o mie de oameni au călcat deja pragul Porților Deschise la Palatul Apelor! Expoziția gratuită se află la dispoziția publicului până vineri, 24 martie, ora 15.30.