Festivalul „Hercules”, 5 zile încununate cu tradiții, cântece și dansuri pe Valea Cernei [FOTO]

1000x100

Festivalul Hercules, ediția 2018, un real succes atât pentru organizatori, cât și pentru potențialul turistic din stațiunea Băile Herculane. Câteva zeci de colective artistice au prezentat spectacole de înaltă ținută artistică, evidențiind obiceiuri, tradiții și costume tradiționale, sărbătorind astfel Anul Centenarului și Patrimoniului într-un mod cu adevărat festiv.

Întregul regal folcloric a fost urmărit de peste 500 de spectatori direcți – cei mai mulți, turiști veniți în stațiunea de pe Valea Cernei –, dar și de mii de urmăritori pe rețelele de socializare.

La realizarea acestui festival, ajuns la ediția cu numărul XXXXVIII (48), și-au dat concursul Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Băile Herculane, Mitropolia Banatului, cu sprijinul Teatrului de Vest Reșița.

Au urcat pe scenă în cele 5 zile de festival peste 1000 de artiști, cântăreți, dansatori, instrumentiști, coregrafi, care au pus în valoare tradiția prin costumele populare și specificul dansului și cântecului în cadrul ansamblurilor și formațiilor pe care le-au reprezentat. Menționăm că au fost prezente ansambluri folclorice din 8 țări, printre care Ansamblul „Kud Majdanpek” din Majdanpek (Serbia), director – Liubomir Brândușan, coregraf – Nicola Vunturisici, și Ansamblul „Vesnianka“ din  Kiev (Ucraina), coordonator – Iaroslava Nerodenko.

Un regal artistic a fost prezentat de Ansamblul Semenicul din Reșița, care cu această ocazia a oferit iubitorilor de folclor o altă imagine, îmbunătățită. Ansamblul „Semenicul” al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), prin managerul Ioan Benga, a dorit să se relanseze pe piața artistică, participând zilele trecute și la Festivalul Inimilor, ediția 29, de la Timișoara. Atât formația de dansuri, cât și Orchestra „Virtuozii Semenicului” au realizat un spectacol de înaltă ținută artistică, prin varietatea și bogăția programului abordat. Cântecele și jocurile frumoase autentice din Banatul Montan, transpuse scenic, au răsunat în Parcul Rozelor și au fermecat publicul spectator și telespectator.

Încă de la înființare, din anul 1969, Ansamblul „Semenicul” a demonstrat rigurozitate, multă dragoste și dăruire pentru păstrarea specificului zonal și identității locale. Aceste obiective sunt urmărite, ba mai mult îmbogățite în cadrul noului proiect managerial susținut de prof. Ioan Benga, care a revigorat Ansamblul cu tineri dansatori, 16 perechi, și Orchestra de Tineret „Virtuozii Semenicului” – 20 instrumentiști, copii, iar Orchestra-nucleu „Virtuozii Semenicului” a ajuns de la 5 instrumentiști la un număr de 20. Prin urmare, s-a produs o revitalizare, deoarece tradiția aceasta de aproape 50 de ani de existență cerea prospețime și forță.

Revenind la Festivalul Hercules, tabloul Ansamblului Semenicul a îngemănat un mănunchi de jocuri cu tânăra formație de dansuri (coregrafi: Simion Dragalina și Dorin Cucuruz), cântece doinite și de joc cu îndrăgita solistă Ramona Vița. Programul a fost întregit de suita de orchestră realizată de 22 de instrumentiști, sub bagheta cunoscutului taragotist Petrică Vița, care asigură conducerea muzicală a Orchestrei „Virtuozii Semenicului” alături de profesorul Ionel Bonțu. Coordonatorul general al programului artistic, manager CJCPCT CS, prof. Ioan Benga, ne-a declarat că anul viitor ansamblul va organiza un spectacol aniversar la Reșița, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate, la care-și va aduce aportul coordonatorul artistic al ansamblului, Titian Puichiță.

Trebuie amintiți și oamenii care și-au adus zilnic aportul la Festivalul de pe Valea Cernei: prezentarea spectacolului – Angelica Herac, referent de specialitate CJCPCT CS, și Gabriela Țolea, elevă Liceul “Mircea Eliade” Reșița; fotograf – Bujorel Purice. Coordonator artistic al festivalului a fost Titian Puichiță, iar director al festivalului – manager CJCPCT CS, prof. Ioan Benga.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157697203975631″]