Femeile și lipsa de somn: Riscuri și soluții

image1
untitled design set 970x90 px

Pentru o foarte mare parte din timp, studiile legate de calitatea somnului s-au realizat doar pe subiecți masculini.

Acum, odată cu eforturile de a include mai multe femei în aceste studii, sunt descoperite diferențe importante între cele două sexe. Astfel, hormonii joacă un rol major când vine vorba de femei, estrogenul, progesteronul și testosteronul influențând sistemele chimice din creier care reglează somnul.

Mai mult, studii recente indică faptul că în perioadele de schimbări hormonale, cum ar fi pubertatea, sarcina și menopauza, femeile prezintă un risc crescut de tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, sindromul picioarelor neliniştite și insomnia. De asemenea, femeile tind să întâmpine mai multe probleme cu somnul înainte și în timpul menstruației. 

Ce alte probleme derivă de aici și ce soluții putem folosi afli din cele ce urmează.

Riscurile lipsei de somn pentru femei

Conform unui studiu recent, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences SUA, când femeile nu au parte de un somn odihnitor, capacitatea lor de concentrare este mai redusă decât a bărbaților. Acest lucru ar putea explica de ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații să se rănească în timpul turelor de noapte ca paznic de cimitir. În plus, un studiu efectuat în 2015 pe adolescenți a raportat că lipsa de somn în timpul săptămânii afectează mai mult capacitatea cognitivă a fetelor decât a băieților.

publicitate ziar expresb 1000x100

Totuși, în ciuda faptului că problemele de somn pot afecta femeile în mod disproporționat, ele pot fi, totodată, mai rar identificate la acestea. Statisticile sugerează că bărbații au de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticați în tinerețe sau la vârsta mijlocie cu apnee obstructivă în somn – o tulburare caracterizată prin întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului.

Acest lucru se întâmplă parțial pentru că criteriile de diagnosticare sunt mulate după experiența bărbaților. „Am descoperit boala la un anumit sex, așa că, desigur, va fi în mod obișnuit abordată în funcție de caracteristicile observate în acel sex”, explică Christine Won, directorul Programului de Sănătate a Somnului Femeilor de la Școala de Medicină din Yale.

Se suspectează deseori că bărbații suferă de apnee după ce au raportat medicului lor că sforăie sau tresar în timpul nopții, dar un studiu recent a constatat că femeile cu apnee în somn prezintă simptome diferite (cum ar fi somnolența în timpul zilei), pe care medicii lor ar putea să nu le recunoască ca fiind legate de apnee.

Alte riscuri, la care sunt supuse ambele sexe, sunt: pierderea memoriei și capacitate redusă de a lua decizii, iritabilitate și tensiuni în relații, accentuarea simptomelor de anxietate și depresie, obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare. 

Soluții pentru un somn odihnitor

  1. Formarea unui program regulat de somn: Culcatul și trezitul la aceleași ore pe toată durata săptămânii, precum și de sărbători, poate ajuta la stabilizarea ritmului circadian. Acest ciclu biologic de aproximativ 24 de ore  reglează multe procese fiziologice și comportamentale în organism și este influențat de schimbările de lumină și întuneric din mediul înconjurător. El funcționează ca un ceas intern care ne ajută să ne adaptăm la schimbările de mediu, să avem o stare de spirit bună, să adormim mai repede și să avem un somn consistent. 
  2. Crearea unui mediu optim de somn: Un mediu liniștit, întunecat și confortabil este vital pentru un somn odihnitor. La fel de importante sunt salteaua și pernele, care trebuie să ne mențină corpul într-o poziție corectă, precum și temperatura camerei, care ar trebui să fie cuprinsă între 17-19 grade Celsius. Însă înainte de toate, chiar pijamalele pe care le îmbrăcăm trebuie să fie potrivite, să nu ne strângă sau incomodeze în vreun fel. Fie că vorbim de pijamale de damă sau pijamale de fete, sunt indicate materialele din fibre botanice precum bumbacul, eucaliptul sau bambusul, deoarece acestea sunt apreciate pentru proprietățile lor naturale, cum ar fi respirabilitatea, durabilitatea și confortul. Ele pot, de asemenea, absorbi umiditatea în cazul în care transpirăm în somn și pot avea proprietăți antimicrobiene și hipoalergenice.
  3. Gestionarea stresului: Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, respirația profundă, scrisul în jurnal și yoga, pot ajuta femeile să se relaxeze și să se elibereze de grijile care le afectează somnul.
  4. Un stil de viață sănătos: Exercițiile regulate (dar nu înainte de somn), o alimentație echilibrată și evitarea consumului excesiv de nicotină, alcool și cafea pot contribui la îmbunătățirea calității somnului.
  5. Apelarea la un specialist: În cazul în care lipsa de somn devine o problemă persistentă și afectează semnificativ calitatea vieții, este recomandată consultarea medicului de familie și, apoi, a unui specialist în somnologie.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/