Borcean vs. Borcean. Conflictul deschis dintre primarul Caransebeșului și doctorul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș își caută rezolvarea în instanțele de judecată, dar o victorie juridică nu înseamnă și că războiul nu va continua.
Primarul spune că actualul manager Bhupinder Singh i-a cerut opinia cu privire la menținerea doctorului Gheorghe Borcean în unitatea spitalicească. Chiar dacă nu îi poate reproșa nimic din punct de vedere al pregătirii medicale, Felix Borcean spune că doctorul nu ar trebui să mai rămână din mai multe motive, printre care și faptul că a atins vârsta de pensionare. Managerul nu a semnat prelungirea care i-ar fi permis doctorului Borcean să lucreze în continuare la spital, ceea ce l-a determinat să își caute dreptatea în instanțe.
„Dacă nu pleacă acum, saluti. Nu mai scapi de el. Și trebuie să plece. Am înțeles că nici la Colegiul Medicilor nu a mai fost admis. Era una dintre dorințele lui de a fi șeful Colegiului Medicilor pe Caraș. Altfel, nu mai era încadrat în muncă, nu putea să mai fie. Ulterior s-a încadrat, dar a fost respins. Acum el face parte din Consiliul de Administrație ca reprezentant al Colegiului Medicilor, dar nu mai este în Colegiul Medicilor. Nu sunt eu cel în măsură să analizeze calitățile profesionale ale dumnealui, dar managerial și ca prestație managerială de-a lungul timpului în Spitalul din Caransebes, n-am motive să spun că mai poate să continue în Spitalul din Caransebeș dacă nu îl dorește unitatea spitalicească. Nu văd cum justiția poate impune să-l menții pentru că el nu este dat afară… El pur și simplu a îndeplinit vârsta de pensionare”, a declarat Felix Borcean.
Prima instanță i-a obținut anularea deciziei de neprelungire și i-a permis să își continue activitatea în spital până la pronunțarea unei instanțe definitive. Legat de statutul doctorului Borcean în spital, edilul spune că posibilitatea de a-l păstra în spital nu este și o obligație. „Este membru de onoare al Academiei Române și are un atu în plus față de orice alt medic. De exemplu, să-l punem în balanță cu doctorul Munteanu, pe care eu aș vrea să-l menținem încă în Spital, dar el nu mai poate fi menținut pentru că a împlinit vârstă, nu e membru al Academiei, nu mai am de ce să mă leg ca să-l mențin. Doctorul Borcean, dacă aș fi vrut să-l mențin, să aibă aceleași calități umane ca ale doctorului Munteanu să zicem, da, puteam să-l mențin, pentru că are acest atu de membru al Academiei. Asta este pur și simplu la decizia managerului spitalului. Nu vreau să-l mai mențin chiar dacă are acest as în mânecă, nu e un as decisiv cu care el câștigă partida. Este un atu pe care l-ar putea folosi dacă ar fi fost un om cum trebuie. Atât”, a explicat primarul.
În războiul rece dintre primarul Borcean și doctorul Borcean a fost prins și fostul manager Adrian Dumbravă, care a declarat că singurul lucru pe care primarul Caransebeșului i l-a solicitat a fost să îl scape de Gheorghe Borcean. Nu a făcut acest lucru după o evaluare la rece și după ce au găsit metode de a colabora în interesul pacienților.
„Atmosfera dintre cei doi era tensionată. Singurul lucru pe care primarul mi l-a cerut era să scap spitalul de medicul Gheorghe Borcean. Nu l-am scăpat, una din prelungiri eu am făcut-o. Am încercat să văd realitatea și am văzut ce valoare aduce doctorul Borcean. Pe mine nu m-a interesat omul Borcean, am văzut activitatea pe care dânsul o desfășoară la spital. Este unul dintre medicii care aduce cei mai mulți pacienți în spital. M-am uitat ce aș putea pune în loc, nu prea aveam. M-am uitat la rezonanța pe care a avut-o în lumea medicală. Am luat feedbackul de la colegii de pe secție, toți au spus că oricând ajută. M-am gândit ce pot să fac. Am reușit să coabităm […] Înainte să plec, puteam să îi prelungesc sau să îi resping cererea doctului Borcean. M-am abținut. Am lăsat să fie un conflict deschis între primar și doctor. Ceea ce este sigur este că unul dintre Borceni va câștiga”, a declarat Adrian Dumbravă.