Felix Borcean: Caransebeșenii să fie mai responsabili decât noi, să părăsească tot mai rar locuințele!

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Ordinul militar al ministrului de Interne Marcel Vela a dus într-un final la instaurarea unor măsuri de prevenire și diminuare a riscului de infectare cu COVID-19, e drept foarte restrictive, și în municipiul Caransebeș. Mare parte dintre acestea, propuse cu 24 de ore înainte și de primarul Felix Borcean, dar abrogate uterior pe motiv de nelegalitate!

Prefectul Caraș-Severinului, Cristian Gâfu, a dat asigurări că autoritățile din județ sunt pregătite să gestioneze eficient criza coronavirusului. Cifrele de până acum, puținele cazuri confirmate și numărul relaltiv mic de persoane aflate în carantină sau autoizolare, confirmă, cel puțin deocamdată, că situația e sub control, așa cum asigură reprezentantul Guvernului în teritoriu. Fiind pentru prima dată când se confruntă cu astfel de situații de urgență, sunt însă și autorități care încă bâjbâie în căutarea celor mai bune măsuri care să ferească populația de temutul virus. Un astfel de exemplu vine de la Caransebeș, unde Comitetul Local pentru Situații de Urgență a fost foarte aproape de a se transforma în ring de box. 

Primarul Felix Borcean a propus încă de luni un set de măsuri foarte drastice, însemnând închiderea spațiilor publice cu afluență mare, gen baruri, restaurante, săli de jocuri sau de fitness, dar și a altor activități economice. În formulă restrânsă, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Caransebeș a adoptat propunerile respective. „E o atmosferă ca de vacanță, Caransebeșul e destul de aglomerat în aceste zile și de aceea, în contextul stării de urgență, am considerat absolut necesar a se lua unele măsuri. Starea de urgență a fost clamată încă de vineri de președintele Iohannis, dar așa cum se întâmplă de obicei în România, lucrurile s-au desfășurat mai lent. Nu am înțeles de ce starea de urgență a trebuit să fie anunțată de vineri, să pornească luni și abia marți să capete statut de lege. La ședința de luni am emis câteva hotărâri. E adevărat că în graba organizării acestei ședințe și pentru pentru că nu știu dacă vreunul dintre membrii CLSU a mai trecut printr-o astfel de situație de urgență, probabil și din lipsa de exeriență și din dorința de a lua măsuri benefice pentru locuitorii orașului, am emis o hotărâre care a dat naștere la tot felul de interpretări”, a explicat primarul Caransebeșului.

În oraș s-a creat imediat agitație, oamenii temându-se că vor rămâne izolați în case, fără cele necesare. Primarul Borcean a revenit cu explicații în aceeași zi, în mediul online, cel mai eficient în această perioadă, precizând că e vorba despre activități economice cu excepția farmaciilor, alimentarelor, supermarket-urilor. „Am spus și că nu se închid unitățile care produc, gen TMD sau Caromet, băncile, poșta și alte unități absolut necesare. În schimb, se închid casele de pariuri și de jocuri, cazinourile, sălile de fitness”, afirmă Borcean.

STPT job 1000x200

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a abrogat însă în dimineața de marți tot ce hotărâse cu o zi înainte. Intervențiile ministrului de Interne Marcel Vela și prefectului Cristian Gâfu i-au făcut pe membrii Comitetului să nu mai ia niciun fel de măsură, deoarece n-ar exista cadru legal pentru asta. Ministrul Afacerilor Interne ar fi singurul care ar putea dispune măsuri de acest gen în timpul stării de urgență decretate de președintele Iohannis. Mai mult, la ședința CLSU de luni n-ar fi fost cvorumul necesar pentru a se adopta hotărâri! În actualul context, pe fondul acestor neînțelegeri, a ieșit haos. 

„Fiecare oraș are particularitățile lui, noi avem o zonă centrală foarte aglomerată, cu restautante, terase, baruri, cofetării, jocuri de noroc. Vin autocare cu oameni din zone de risc, avem spital, avem centru de carantinarte. Văd străzi goale în marile orașe, la Caransebeș e o veselie! Am propus închiderea pensiunilor și hotelurilor, cu excepția celor care se oferă voluntar să le pună la dispoziția carantinaților. Întreprinzătorii privați sunt mult mai conștienți de ceea ce se întâmplă”, a avertizat primarul Caransebeșului.

Până la urmă, câteva ore mai târziu, ceea ce a propus Borcean chiar s-a întâmplat. De data aceasta nu printr-o hotărâre a CLSU Caransebeș, cu prin ordinul militar al ministrului Vela. Bine și mai târziu decât niciodată. În ciuda schimburilor dure de replici, alimentate și de răfuielile politice din PNL Caransebeș, care chiar n-ar trebui să mai existe în aceste zile, situația s-a detensionat. „Nu există vreun pericol de contaminare. Dintre cei carantinați în Caransebeș am avut un singur caz confirmat, care a fost transportat la Timișoara. Mai sunt șapte persoane care au stat alături de cel confirmat, dar testele lor deocamdată sunt negative. Vedeți însă ce e la frontieră. Caransebeșul e un nod rutier impoetant, toate aurocarele, microbuzele trec pe la noi, nu am urmărit decât să fim pregătiți! Le transmit caransebeșenilor să fie mai înțelepți decât noi, să înțeleagă complexitatea și pericolul, să-și părăsească mai rar locuințele și să respecte regulile de igienă”, a adăugat Felix Borcean.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/