Federația Solidaritatea Sanitară: „Tot mai mulți lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale”

Federația „Solidaritatea Sanitară”, structură sindicală din România, solicită Guvernului creșterea salariilor de bază ale lucrătorilor din sănătate pentru a face față inflației.

Reprezentații FSS spun că „armata în alb” pe care o reprezintă profesioniștii din sănătate continuă lupta atât pe „frontul” pacienților infectați cu SARS-CoV-2, cât și pe cel al patologiei post-COVID-19.

„În contextul inflației galopante tot mai mulți lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale, veniturile salariale obținute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supraviețuirii. Într-o astfel de situație se află chiar și salariați care lucrează în condiții de muncă periculoase sau deosebit de periculoase, desfășurând totodată o bună parte a activității profesionale noaptea și în zilele libere legale. Situația este cu atât mai dramatică cu cât este vorba de profesioniștii deja epuizați de îndelungata luptă dusă deja pe frontul pandemiei, rapida scădere a puterii de cumpărare accentuându-le problemele și scăzându-le capacitatea de desfășurare a activităților profesionale”, au transmis cei de la Federația Solidaritatea Sanitară.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

De asemenea, specialiștii din sistemul public de sănătate constituie o resursă importantă în eventualitatea unui conflict militar.

„În aceste condiții, protecția lucrătorilor din sistemul public de sănătate împotriva stresului generat de reducerea rapidă a salariului real și de efectele aceste scăderi accelerate a puterii de cumpărare este o intervenție necesară, cu caracter strategic raportat la actual context”, au mai transmis reprezentanții FSS.

Așadar, sindicaliștii cer Guvernului calculul salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători din sănătate prin raportarea coeficienților de ierarhizare prevăzuți în legea salarizării la salariul de bază minim brut pe țară în plată.

„Activarea mecanismului de raportare a tuturor salariilor de bază la salariul de bază minim brut pe țară, prin intermediul coeficienților de ierarhizare, constituie cea mai bună soluție în actualul context, ea permițând atât rezolvarea unei bune părți din problema inechităților salariale cât și constituirea unui mecanism eficient de luptă împotriva scăderii accelerate a salariului real”, au transmis sindicaliștii.

Se mai solicită creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată cel puțin la nivelul corespunzător actualizării lui cu rata inflației și raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de bază în plată.

banner 970 x 250