„Febra” războiului a trecut. Buncărele Timișoarei rămân ale nimănui

buncar timisoara

Un singur adăpost civil public din totalul de 92 existente în Timișoara este intabulat, potrivit viceprimarului liberal Cosmin Tabără. În aceste condiții, la șase luni de la inventarierea lor, niciunul nu a putut fi reparat, astfel încât să poată găzdui, la nevoie, populația. Aceeași situație se înregistrează și în cazul igienizării lor. 

„Am făcut un inventar în martie. Din 92 de adăposturi civile, am descoperit că doar unul este intabulat pe statul român, pe primărie. Undeva la 51-52 nu erau intabulate. Acolo treaba este simplă pentru că am solicitat societății cu care avem contract, Prometer, să facă toate demersurile pentru intabulare și în momentul în care mi-a fost luat Patrimoniul, atribuțiile, am lăsat în lucru undeva la 30 și ceva de adăposturi pentru a fi intabulate. Problema este la celelalte care au rămas, nici nu știu cum vor fi soluționate problemele din punct de vedere juridic pentru că au fost vândute ca beciuri, cote părți”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără.

cosmin tabara

Deși considerată urgentă, la inventarierea lor, după izbucnirea războiului în Ucraina, igienizarea acestor buncăre nu a fost făcută nici până acum de primărie.

„Asta mă ucide în primărie, ideea că toată lumea îți explică cum nu se poate. Am solicitat să punem la dispoziția fiecărei asociații de proprietari un container mare pentru ca aceste buncăre să poată fi igienizate și să facem demersurile cu societățile noastre, voluntari, chiar de la penitenciar, să le igienizăm în regim de urgență. Mi s-a explicat în secunda doi că, nefiind proprietari, nu putem. Simplu. Din fericire, au fost asociații de proprietari care au conștientizat importanța acestor adăposturi și le-au igienizat ei. Nu vă pot da un număr exact. Știu că ar mai fi probleme destul de mari în 5-6 dintre ele.”, a mai explicat Cosmin Tabără.

În aceste condiții, despre repararea acestor adăposturi civile nici nu poate fi vorba, în absența rezolvării problemelor juridice.

„Eu am prevăzut în buget 1 milion de lei pentru a interveni – dacă mă întrebați pe mine, n-ar ajunge poate nici pentru un buncăr, să îl aducem la standarde, dar se poate rediscuta suma la rectificare. Nefiind finalizate din punct de vedere juridic, mi s-a explicat că nu putem face reparațiile. Principalul lucru: trebuie făcută intabularea. După, se poate folosi acea sumă de 1 milion de lei măcar pentru etanșarea ușilor.”, a concluzionat viceprimarul PNL al Timișoarei.

Și dacă ar fi puse la punct, cele 92 de adăposturi civile care sunt în responsabilitatea primăriei ar putea fi refugiu pentru doar 5% din populația Timișoarei. Inventarul făcut în luna martie de autoritățile locale indica faptul că în majoritatea buncărelor sunt probleme cu sistemul de ventilație a aerului și partea electrică. În aproape niciunul nu erau funcționale grupurile sanitare.