Fasuliada, un succes! Festivalul internațional a adunat peste 450 de participanți! [FOTO/VIDEO]

Cortina s-a așternut peste cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional „Fasuliada”, iar organizatorii, cei de la „Sveti Nikola” din Radimna, se declară mulțumiți de activitățile desfășurate, precum și de numărul mare de participanți la evenimentul din acest an.

Ansamblul „Sveti Nikola” din Radimna promovează tradiţia şi obiceiurile, dar mai ales prietenia interetnică existentă între poporul român şi cel sârb. Anual, ansamblul participa la 60-90 de activităţi diferite atât în ţară, dar mai ales în străinătate, la festivaluri, spectacole, concursuri în Serbia, Croaţia, Bulgaria, Muntenegru, Ungaria. E şi prima trupă de dansatori care a întreprins un turneu prin Kosovo şi Metohia. De asemenea, membrii acestei formaţii au participat la Balcaniada folclorului, la Campionatul Mondial de Oină Bănăţeană, la întrunirea cercetaşilor din lume întreagă. Ansamblul combină tradiţia cu modernismul. Activitatea ansamblului se împleteşte deseori şi cu gastronomia, aşa că membrii formaţiei sunt participanţi fideli la Fasuliade, Gulaşiade, Burazijade (ciorba de burtă) din diferite zone ale Serbiei. Ansamblul e printre organizatori sau colaboratori ai numeroase activităţi educaţionale, culturale şi sportive: Festivalul Internațional „Zajedno” (Radimna), festivalul local „Zilele Radimnei” Festivalul Zonal „Ziua Curățeniei”, Festivalul Județean „Zilele Minorităților”, Festivalul Internațional „Zilele Mărului”, (Bela Crkva), Festivalul Internațional „Festivalul Florilor” (Bela Crkva)”, Festivalul Internațional „Ceaunul de Aur” (Golubac), Festivalul Internațional „Szejke” (Odorheiul Secuiesc), Festivalul Internațional „Pojejena Music Festival”, „Maratonul Folclorului Sârbesc” (Timișoara), Festivalul Internațional „Oktoberfest” (Craiova) „Zilele Culturii la Moldova Nouă”, „Zilele Orașului Moldova Nouă”, „Ziua Educației Moldova Nouă”. Are parteneriate active cu numeroase instituţii culturale atât din România, cât şi din Serbia (Veliko Gradiste, Bela Crkva, Tomasevac, Golubac, Kladovo), (Kosovo, Macedonia, Ungaria, Bulgaria).

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157675587081986″]

Costumaţiile tradiţionale se păstrează, iar cei care le scot în evidenţă sunt componenţi ai ansamblurilor folclorice precum cel din Socol, Belobreşca, Pojejena sau unul dintre cele mai cunoscute, Ansamblul „Sveti Nikola” din Radimna, înființat în anul 1999 de prof. Popovici Tomislav.

Pe lângă toate aceste activități, Ansamblul „Sveti Nikola” din Radimna este unul dintre organizatorii Festivalului Internațional „Fasuliada” care a avut loc la sfârșitul săptămânii în satele din comuna Pojejena, eveniment înscris în calendarul acțiunilor Uniunii Sârbilor din România.

Deși ploaia și vântul (Koșava) au părut să încurce planurile organizatorilor, nu a fost deloc așa. Peste 450 de participanți au ales să contribuie la reușita festivalului. „Au fost trei zile pline de activități și ploaia și Koșava nu i-au împiedicat pe cei peste 450 de participanți să se simtă bine, să se cunoască și să pună la cale proiecte și parteneriate care vor îmbunătăți atât viața culturală, cât și viața social-economică din zonele de unde provin”, a declarat profesorul Popovici Tomislav pentru Express de Banat.

Prima seara a festivalului a fost dedicată dansurilor populare, manifestări ce au avut loc la Căminul Cultural din Radimna. Din Macedonia au participat două ansambluri, Staro Nagoricanje și Kud Srma Kumane, care au încântat publicul în cele două zile de program prin cromatica bogată a costumațiilor, dar și prin virtuozitatea dansatorilor. Din Serbia au participat ansambluri din localitățile Kacarevo, Kusic, Jasenovo, Becej, Debeljaca, Beograd și printre ei s-a aflat și unul dintre coreografii celui mai puternic ansamblu sârbesc din lume, KUD KOLO Beograd, Anna Mirkovic. Din România au participat ansamblul fetelor din Sichevița, Viitorul Pojejena, Soko de la Socol, Kud Dunav Svinița-Mehedinți, Kud Cenad din Timiș, Kud Stara Moldava, Kud Pojejena, Kud Sveti Nikola Radimna și Asociația Tommyland M9. Croația a fost reprezentată de Kud Jovan Jovanovic Zmaj Bijelo Brdo, care, spre deliciul publicului, a pregătit, cu ingrediente aduse din Croația, o adevărată demonstrație culinară în Căminul Cultural din Radimna, fiind puse pe masă patru feluri diferite de mâncare la ceaun (pește, vită, porc, pui) cu preparate uscate pentru degustare, totul fiind stropit cu țuică de caise, gutuie, dar și lichior de nucă.

YouTube video

Cea de-a două zi a festivalului a fost dedicată concursurilor tradiționale, dar și preparării fasolei la ceaun și s-a desfășurat în Parcul central din Pojejena. Deși începutul zilei părea unul mohorât și ploaia și Koșava păreau să încurce planurile organizatorilor, ca prin minune cerul s-a limpezit și concursul de prepararea a fasolei la ceaun s-a desfășurat în condiții optime. Pe ritmurile folclorice și ale dansurilor tradiționale, participanții la concurs au dat ce au avut mai bun în ei și au pus în ceaune cele mai bune ingrediente pentru a câștiga. După modelul votului de la Eurovision, cea mai bună fasole la ceaun a fost desemnată cea a echipei din Moldova Veche. Manifestările au continuat cu concursurile de sporturi tradiționale, toți participanții primind premii de la organizatori, dar și o farfurie cu fasole la ceaun. Până târziu în noapte participanții au putut lua parte la practica dansului tradițional.

Cea de-a treia zi a festivalului s-a încheiat cu o vizită a invitaților din Croația și Macedonia la instituțiile sârbești din orașul de pe malul Begăi, Timișoara.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157675684198825″]

„A fost un eveniment reușit și sperăm ca toți participanții să fie mulțumiți. Am avut printre noi oaspeți de seamă, precum reprezentanți ai Ministerului Educației, alături de directorul CCD Reșița, Nicoleta Marcu, primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, viceprimarul orașului Moldova Nouă, dar și primarii de la Svinița și Pojejena. Au fost două zile pline de activități culturale, sportive și sperăm că totul a fost foarte, foarte fasulios (sățios)”, a conchis profesorul Popovici Tomislav, cel care a înființat Ansamblul „Sveti Nikola” din Radimna.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/