Fășancul de la Moldova Nouă, în imagini și pagini de carte

fasanc moldova noua

Comunitățile germană, cehă și sârbă din Caraș-Severin duc mai departe tradiția pe care o prezintă tinerilor din Clisură.

Evenimentul găzduit sâmbătă de centrul cultural pentru tineret din Moldova Nouă a fost un bun prilej de dialog între reprezentanții celor trei comunități și tinerii din oraș. Erwin Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Iana Mleziva, reprezentanta filialei Banat-Sud a Uniunii Democractice a Slovacilor și Cehilor, respectiv Mita Draghicevici, reprezentantul filialei Moldova Veche a Uniunii Sârbilor din România le-au vorbit tinerilor despre modul cu sărbătoarea Fășancului este marcată în comunitățile lor.

Întâlnirea a avut loc cu prilejul prezentării cărții „Tradiții carnavalești de Lăsatul Secului”, având-o ca autoare pe prof. Adela Schindler. Cartea a apărut la capătul unei cercetări atente dedicată obiceiului carnavalului, cercetare pe care autoarea a desfășurat-o pe tot cuprinsul Banatului. De altfel, obiceiul carnavalului există doar în Banat, el nemaifiind prezent nicăieri în țară.

Despre evoluția Fășancului din zona Boșneag a orașului din Clisură, eveniment care anul acesta a avut loc în perioada 15-17 martie, a vorbit Dorin Tismănariu, directorul Casei de Cultură Moldova Nouă. Prin implicarea sa și a voluntarilor instituției pe care o conduce, o parte a expoziției fotografice „Fășancul în Boșneag de-a lungul timpului” a fost prezentată în cadrul evenimentului de sâmbătă. „A fost un eveniment reușit. Suntem recunoscători tuturor participanților, de la cei care au vorbit cu atâta bucurie despre fășanc, până la cei care fie obișnuiesc să participe an de an. Cu toții sunt buni observatori ai acestei tradiții”, a spus Dorin Tismănariu la finalul evenimentului.
Foto: Ioana Ilie

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/