Un domeniu care preocupă în mod special actuala administrație este aspectul urbanistic al orașului. În timp ce frumoasele palate construite în perioada Belle Epoque (sfârșitul anilor 1800 – începutul anilor 1900) se degradează continuu, Lugojul și-a „îmbogățit” zestrea cu tot felul de bazaconii arhitectonice, cu pretenții de „vile” sau „palate”.
Asistăm la agonia unor clădiri care ar fi prețuite și îngrijite în orice țară din lumea asta, cum ar fi Palatul Gaspari (fosta Policlinică de pe strada Oltului), Palatul Haberherrn (vizavi de splendidul Palat Bejan, salvat miraculos de familia moștenitoare Bejan) ori Palatul Milcovici, din apropierea Școlii Generale Nr. 4. Iar acestea sunt doar câteva exemple. În același timp, „turnulețele” unor compatrioți de-ai noștri, care stau mai mult prin „străinătățuri”, fac din anumite zone ale Lugojului adevărate cacofonii urbanistice. Plasate la vedere, chiar la accesul în municipiu, aceste imobile fac o primă impresie proastă nu numai celor care vin cu mașina pentru întâia dată în oraș, dar și lugojenilor, care încă nu se pot obișnui cu ele.
Amenzi de zece ori mai mari
Problema este că, în multe cazuri, realitatea din teren contrazice proiectul inițial aprobat. „Am început să amendăm proprietarii de clădiri care nu au autorizație de construire și să le impunem să intre în legalitate, așa cum este legislația în prezent. Adică, îi amendăm că au construit fără autorizație de construcție cu amendă de 1.000 de lei. Am decis ca amenda să fie de 10.000 de lei la toți pe cei care îi vom identifica că nu au autorizație de construire. Pe cei care îi vom găsi că au autorizație, dar nu au respectat autorizația de construire, îi vom amenda de asemenea cu 10.000 de lei. Legislația spune că ei trebuie să intre în legalitate în termen de un an. Dacă în acest termen de un an ei nu vor intra în legalitate și pentru unii este imposibil, pentru că ceea ce au construit nu corespunde sub nicio formă elementelor urbanistice din zonă, vom solicita în instanță demolarea clădirilor.”, a declarat Claudiu Buciu, primarul municipiului Lugoj.
„Am ridicat nivelul amenzilor de zece ori, în limitele legale, desigur, pentru a transmite un mesaj celor care, până acum, au crezut că în Lugoj pot construi ce vor, unde vor și cum vor. Ei trebuie să ne respecte pe toți, atunci când vor să construiască ceva.”, a precizat edilul-șef.
În acest context, trebuie amintit faptul că primarul Claudiu Buciu a respins deja proiectul inițial al magazinului Pepco, care va fi ridicat pe strada 20 Decembrie 1989, vizavi de Palatul de Justiție. Edilul-șef a precizat că va bloca autorizația până când fațada va fi în ton cu zona respectivă și nu așa cum arăta proiectul inițial.
Azi ceri autorizația, dar construcția e ridicată de ieri!
Primarul Buciu a dat un exemplu concret: „Sunt foarte mulți proprietari care nu respectă autorizația și care nu sunt concentrați pe anumite străzi. Am avut și situația în care mi-a fost adusă la semnat o autorizație de construcție, iar eu, întâmplător, trecusem cu o zi înainte pe strada respectivă și am văzut că era deja ridicată construcția. N-am semnat, evident, am amendat proprietarul și i-am pus în vedere să intre în legalitate, conform legilor în vigoare”.
Primarul a mai spus că probleme la autorizațiile de construire sunt în zona Caransebeșului, unde sunt multe imobile care nu respectă autorizațiile deja emise, dar și pe strada Dragalina. Pe lângă construcțiile fără autorizație, mai sunt și demolări fără autorizație. Există și situații în care, în zone de locuire individuală, s-au construit locuințe colective și era interzis prin PUZ sau PUG.
„Vom convoca Comisia de Disciplină și vom desface contractele de muncă celor răspunzători, chiar și arhitectului șef al orașului. Procedura de autorizare e stabilită în mod clar, în lege, și de aceea trebuie respectată ca atare.”, a punctat edilul-șef.