Fără semnal! Televiziunea lugojeană, în pragul desființării la 25 de ani de la intrarea în emisie

La 25 de ani de la prima sa emisiune, difuzată la 1 august 1994, televiziunea locală TenTv, deținută de omul de afaceri Gabriel Olariu, se află în impas.

TenTv este în pragul desființării. Se așteaptă încă un ofertant, prin cedare de licență, lucru permis în condițiile legii. O implicare a administrației locale este puțin probabilă, în condițiile în care o parte din Consiliul Local nu este favorabil ideii susținerii din bani publici a unui post privat. Indiferent ce va rezerva viitorul, o scurtă istorie a postului de televiziune se impune.

Totul a pornit de la o idee a profesorului Josif Constantin Drăgan, care a dorit să facă un cadou orașului, punând la punct un adevărat trust de presă din care făceau parte publicațiile ”Redeșteptarea” Lugoj, ”Renașterea bănățeană” – Timișoara, ”Națiunea” – București, ”Bulletin europeen” – Milano, alături de Tele Europa Nova Lugoj, Timișoara, Iași, București, Cluj și posturile de radio aferente.

Nu trebuie uitați doi cetățeni italieni cu suflet mare, care au vegheat la instalarea echipamentelor, a antenelor de emisie și au supervizat primele probe transmise în eter. Este vorba despre Curzio Bellini, veteranul care a contribuit la implementarea televiziunii color în Italia, și Paolo D’Oro, tehnicianul care a instalat efectiv postul radio TV la Lugoj, ambii din Milano.

În data de 22 iulie 1993 a avut loc ultima ședință din acel an a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), organism care acordă licențele de emisie la nivelul României, pentru posturile de radio și televiziune. La acea vreme, președinte al CNA era Titus Raveica, iar Șerban Pretor era șeful Serviciului de acordare a licențelor.
22 iulie 1993 este o dată importantă, pentru că atunci Tele Europa Nova, cum îi mai spun și azi lugojenii, a obținut licența de emisie pentru Lugoj. Din delegația prezentă atunci la București, au făcut parte dl. Mihai Tventarnei – directorul postului, Marius Gangan, Dorin Păcurar și Cristian Ghinea – realizatori de emisiuni, regretatul inginer Petre Boulescu – care se ocupa de partea tehnică și de echipamente, precum și Anica Filimon, cea care a gestionat partea financiară.

Din comisia care a acordat (în unanimitate!) licența, au făcut parte personalități culturale de prim rang: profesorul universitar Titus Raveica, academicianul Răzvan Theodorescu, profesorul universitar și literatul Alexandru Piru, cantautorul și artistul Tudor Gheorghe, respectatul critic de film Ecaterina Oproiu, omul de televiziune Radu Coșarcă, și, nu în ultimul rând, regizorul și directorul de imagine Constantin Vaeni, unul dintre cei mai cunoscuți cineaști români din acea perioadă, care lucrase timp de 20 de ani la studioul ”Sahia Film”.

În iulie 1994, deci în urmă cu 25 de ani, a avut loc prima emisiune a postului Tele Europa Nova Lugoj, devenit apoi TenTv Lugoj, iar o lună mai târziu, a emis și Radio Europa Nova Lugoj (REN), post coordonat de dinamicul nostru coleg Dardu Atanasiu, actual la Kiss FM Lugoj.

Licența TV oferită gratuit!

„Este o societate al cărui acționar unic este o fundatie, pentru televiziune era un sponsor care a decedat în luna noiembrie, fundația nu mai are finanțare pentru proectul acesta și, ca orice proiect care nu mai are finanțare, se oprește.  A fost oferită angajaților, n-au avut intentia și atunci s-a facut o hârtie de cedare, ori a societății, care este proprietara licenței, ori numai a licenței, cu titlu gratuit, către Primăria Lugoj. Acum așteptăm punctul lor de vedere și, dacă nu o să fie nimic, se va închide”, a explicat Gabriel Olariu. 

Angajații sunt în preaviz, dar din ianuarie sunt nevoiți să-și caute de lcuru în altă parte. Televiziunea a funcționat în ultimii ani ca o societate finanțată din fondurile fundației în care Olariu e președinte. „Eu nu doresc să mă mai implic. Să vină altcineva, că până acum tot m-au acuzat pe mine ca e televiziunea lui nu știu care și lui nu știu care, că e a PSD- ului, a PNL- ului. Să vină să o ia oricine și să o continue, să vedem cine mai vrea să bage bani în ea. Fundația nu mai poate baga bani în proiectul asta. Licența se dă cu titlu gratuit. Dacă cineva vrea să o preia eu o dau cu dragă inimă!”, a mai spus Olariu.