Criză la Garda de Mediu

La fel cum au semnalat și alte insituții din județ, și Garda de Mediu se confruntă cu dotare precară, mașini aproape ruginite în parcul auto și comisari puțini. La toate acestea se adaugă și un mare dezavantaj: suprafața mare pe care se întinde Caraș-Severinul, județul fiind al treilea ca mărime din țară.

Oficiul pentru Protecția Consumatorilor a semnalat în urmă cu doar câteva luni faptul că statul nu le pune la dispoziție toate mijloacele de care au nevoie, ca să își deruleze activitatea. Aceeași situație predomină și la Garda de Mediu, unde comisarii au la dispoziție cinci dacii pentru munca de teren, cele multe dintre ele aflându-se într-o stare avansată de degradare. „Există și o limită de banzină, în contextul în care județul Caraș-Severin, este al treilea ca întindere din țară. Au fost luni când pentru o lună întreagă, comisarilor li s-au decontat numai 600 de lei pentru benzină”, a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu, Marius Cârpean.

În plus, acesta a adăugat că într-un an, angajații săi trebuie să verifice aproape 1.300 de obiective. În timp ce acestea sunt punctele fixe care trebuie controlate dacă respectă normele de mediu, în plus mai apar și reclamațiile sau cazurile de poluare spontană, așa cum se întâmplă periodic la SC Moldomin SA Moldova-Nouă.

Și OPC, în aceeași situație
Cu doar opt inspectori, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor trebuie să acopere al treilea judeţ ca mărime din România. Unde mai pui că unul trebuie să asigure permanenţa la telefoane, şi aşa rămân doar şapte. În tot acest timp, pe Clisura Dunării şefii de magazine îşi fac de cap şi comercializeză tutun sârbesc.

Şeful OPC, Cristian Angyal spune că există o explicaţie pentru minusurile sesizate de autorități. „Suntem în criză de personal. Avem doar opt inspectori, dintre care unul trebuie să răspundă în permanenţă la telefoane. Juristul nostru este la Hunedoara, iar sediul central al OPC la Arad”, a spus şeful OPC, Caraş-Severin.

În plus, inspectorii trebuie să respecte tematicile trimise de Bucureşti pe linie de control, iar cu o limită foarte mică de benzină să bată tot judeţul. Dacă este cazul, mai pot scoate şi bani din buzunarul propriu, ca să rezolve controalele cu tematică.