Câți bani a primit “sănătatea” din județ

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate descriu dificultățile pe care le întâmpină sistemul sanitar la începutul fiecărui an. Aceștia spun că deși pe parcursul anului vin rectificări bugetare, iar spitalele primesc bani, primul trimestru este dificil de trecut.

Pentru Caraș-Severin, fundamentarea bugetului este făcută la minimum la început de an, astfel încât serviciile medicale funcționează cu motoarele pe limita de jos. „Pentru repartizarea resurselor pe domenii de asistență medicală s-a pornit de la necesitățile reale exprimate pentru anul 2011, respectiv creșterea numărului de bolnavi în tratament, dar și a costurilor pe fiecare domeniu de asistență medicală”, a spus Mirela Zeman, directorul general al CJAS Caraș-Severin.

Suma propusă pentru anul 2012 este de aproape 229 de milioane de lei. Cea mai mare parte din aceasta se duce în cheltuielile pentru servicii medicale. Cele de administrare a fondului primesc 4,2 milioane, iar cele de asistență socială 4,7 milioane de lei. Potrivit oficialilor de la CJAS, asistența medicală primară a primit într-o primă fază 17 milioane. Oricum, până la o nouă rectificare bugetară, oamenii trebuie să îndure minusurile sistemului sanitar.

În ce privește spitalele, acestea își fac bugetul pe început de an și se pregătesc să dea startul negocierilor cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate. Din surse neoficiale, suma de bani pe care o primesc anul acesta va fi mult mai mică decât cea de anul trecut.