Fapt fără precedent în pădurile din Banatul Montan, scos la iveală de Ion Tabugan

defrisari otelu paduri (1)

Directorul Direcției Silvice Caraș-Severin a dezvăluit o descoperire pe care a făcut-o la Ocolul Silvic Oțelu Roșu. Zeci de hectare de pădure au fost defrișate! Despre fapte ilegale vorbește și Garda Forestieră Timișoara în aceeași zonă.

Un fapt regretabil a fost prezentat de Ion Tabugan în exclusivitate. Directorul Direcției Silvice Caraș-Severin vorbește despre zeci de hectare de pădure care ar fi dispărut din Ocolul Silvic Oțelu Roșu din cauza oamenilor care au fost angajați tocmai pentru a proteja copacii.

„Un fapt inedit, descoperit de mine în urma controalelor, la Oțelu Roșu: 20,5 hectare la Bistra Mărului în care tratamentele aplicate molidișurilor au fost total greșite în perioada inginerului Bogdan Mone și a subalternilor lui. Astfel că nu s-a asigurat regenerarea pădurii și s-a creat o defrișare de 20,5 hectare. Tot acolo, într-o altă parcelă, am descoperit tot eu, când am trimis oamenii în control, 11 hectare defrișate în molidișurile subalpine, către golul alpin, fapt pentru care am făcut raportul la Consiliul de disciplină și domnului Mone Bogdan i s-a desfăcut contractul de muncă în urmă cu două săptămâni. Eu am descoperit prin luna mai, dar Consiliul de disciplină a durat cam o lună. La niciun ocol nu s-a întâmplat așa ceva. Fapt fără precedent în Banatul de Munte. Nu am auzit de așa ceva până acum”, ne-a declarat Ion Tabugan.

leader board 728 x 90 px

defrisari otelu padure (2)

Nu este singura abatere semnalată de actualul director al Direcției Silvice. „Am descoperit multe alte nereguli în ocoale și am sancționat ingineri, pădurari, brigadieri și s-a trecut la imputări și plângeri penale. Așa prevede legea, pentru cea mai mică valoare găsită trebuie imediat făcută plângere după actualul Cod Silvic. (…) Am făcut deja peste 50 de plângeri penale și am imputat peste un milion de lei.”, mai spune Ion Tabugan.

Despre fapte reprobabile petrecute în Ocolul Silvic Oțelu Roșu vorbește și Garda Forestieră Timișoara. „Începând cu data de 26.07.2021, Garda Forestieră Timișoara efectuează un control la Ocolul Silvic Oțelul Roșu din cadrul Direcție Silvice Caraș-Severin, având ca scop verificarea punerii în valoare a masei lemnoase rezultată din doborâturile de vânt în arboretele de rășinoase. S-au constatat grave nereguli.” Până în momentul de față, Garda Forestieră Timișoara a aplicat o sancțiune contravențională de 2.000 lei. Însă verificările nu s-au finalizat, iar controlul continuă.

defrisari otelu padure (3)

Sursă foto: Garda Forestieră Timișoara