Familia de doctori care a ridicat primul spital privat de cardiologie din Banat. Dorința ascunsă a medicului Gabriel Ivănică

familia ivanica

Medicul cardiolog Gabriel Ivănică, pionierul Electrofiziologiei cardiace moderne în țara noastră, a ridicat la Timișoara primul spital privat pentru bolile de inimă din vestul țării. Printre medicii care își vor desfășura activitatea aici se numără și cei doi copii ai doctorului Ivănică, ambii cardiologi. Pentru Adrian Ivănică, pasul este crucial pentru că revine în țară după 11 ani petrecuți în Germania. 

Adrian Ivănică are 37 de ani, a absolvit Medicina la Timișoara și de 11 ani profesează în Germania. Adrian povestește că intuia, încă de când avea 4 ani, că se va face doctor. Destinul i-a fost creionat, desigur, de tatăl lui, cardiologul Gabriel Ivănică.

„Când mergeam la bunicii mei în Teleorman, într-un sat, și ajungeam cu mașina, oamenii se uitau și ziceau: «Vine doctorul! Vine doctorul acasă!» Nu după mult timp după ce ajungeam, deja veneau primii să strige la poartă: «Domnul doctor, am venit!». Și tatăl meu era ca un fel de medic general, oamenii se strângeau în următoarele zile, cu căruțele veneau și așteptau să fie tratați de tatăl meu, iar noi copii ne jucam acolo în jur și vedeam. Așa am întâlnit eu Medicina în familie, iar apoi am decis să dau la Medicină. Era un lucru natural pentru mine. Asta știam că voi face, fără să fiu convins, fără să fiu împins de la spate. Pur și simplu simțeam că mi se potrivește.”, a declarat Adrian Ivănică.

adrian ivanica

Foto: Facebook/Adrian Ivanica

Tot natural a venit și specializarea: medic cardiolog – cardiolog de chirurgie intervențională. Dar în Germania, nu aici. Adrian Ivănică vrea acum să se întoarcă acasă și va profesa în spitalul ridicat de familia lui, primul privat de diagnostic și tratament al bolilor cardiace din România. Tânărul medic admite că nu s-ar putea adapta la sistemul medical de stat din România.

„Cardiologia a fost singura specialitate care mie mi s-a potrivit ca o mănușă. Anul 5 de facultate l-am făcut Erasmus în Frankfurt. Și acolo am văzut sistemul german, cum învață studenții de acolo, care este teaching-ul în special și mi-a plăcut foarte mult. Și am zis aici vreau să vin să mă specializez. Ăsta este locul meu. Niciodată nu m-am dus cu gândul de a rămâne acolo. Cred că dacă aș lucra în sistemul românesc de sănătate de stat, nu cred că m-aș fi întors. Pentru că are foarte, foarte multe lacune, iar frustrarea colegilor mei pe care îi cunosc este mare. Ar vrea să facă mai mult, dar din păcate nu au resursele necesare. Iar eu am fost obișnuit să lucrez cu resurse din belșug și să ajut oamenii prin felul acesta, iar pentru mine ar fi o frustrare foarte mare să știu că pot să ajut, dar să nu am posibilitatea să o fac.”, a mai spus Adrian.

Gabriel Ivănică a introdus metoda ablației prin curent de radiofrecvență în România, în 1998. Doctorul povestește cât de greu i-a fost să își convingă fiul, pe Adrian, să revină acasă.

„Sunt profund emoționat. El a văzut că eu fac tot posibilul să îi întorc înapoi pentru că distanța dintre noi, am fost o familie unită, ne pune în suferință și pe noi, și pe ei. Am doi nepoței din partea lui, un băiat și o fetiță, și vrem să crească alături de noi. Iar el, pentru că îi asigur toate condițiile să își desfășoare activitatea ca în Germania, va veni aici.”, a povestit medicul cardiolog Gabriel Ivănică.

gabriel ivanica

La spitalul construit la Timișoara va lucra și fiica medicului Gabriel Ivănică. Alina Negru povestește care au fost motivele pentru care nu a ales străinătatea, ca fratele ei: „Am rămas pentru că undeva în mintea mea mi-am dat seama că o să îmi fie extrem de greu să îmi părăsesc părinții. Se spune deseori că fetele sunt mai atașate de părinți decât băieții. Ei bine, nu e așa pentru că fratele meu a fost un mămos. Eu am avut șansa că mi-a plăcut să fac medicina după modelul tatălui, iar modelul tatălui însemna că sunt apropiată de aritmologie. Mi-a plăcut foarte mult această ramură pe care am îmbrățișat-o cu toată ființa și am decis să fac și eu același lucru în continuare. Și acesta este unul dintre motivele pentru care am rămas.”

alina ivanica

Familia Ivănică a demarat proiectul ridicării unui spital de cardiologie la Timișoara în urmă cu 10 ani. Construcția efectivă a clinicii a costat 5 milioane de euro. Serviciile medicale de aici vor fi decontate de casa de sănătate, de anul viitor.

CITEȘTE ȘI: Premieră în lumea medicală din România. La Timișoara s-a deschis primul spital privat de diagnostic și tratament al bolilor cardiace

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/