Ezerişenii nu vor în zona metropolitană

O delegaţie a Primăriei Municipiului Reşiţa s-a deplasat la Ezeriş şi Soceni pentru a informa în mod corect conducerea Primăriei Ezeriş şi a Consiliului Local de acolo cu privire la intenţia de a crea o zonă metropolitană.

Edilul Mihai Stepanescu a dorit clarificarea zvonurilor nepotrivite şi exagerate care au apărut privind modul de implicare a comunei Ezeriş în această asociere. Au fost emise ipoteze eronate, conform cărora aderarea la zona metropolitană presupune colectarea taxelor şi impozitelor locale de către Primăria Reşiţa şi că locuitorii vor fi nevoiţi să îşi modifice documentele deţinute. Subliniem faptul că unităţile administrativ-teritoriale care vor constitui asociaţia sau care aderă ulterior la aceasta îşi păstrează integral toate drepturile şi obligaţiile conferite de Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. Autorităţile deliberative şi executive de la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale componente îşi păstrează autonomia locală, în condiţiile legii, şi pot depune proiecte în cadrul şi în afara asocierii.

Menţionăm că administraţia publică locală din Ezeriş este singura dintre cele 11 localităţi implicate care s-a opus asocierii, în condiţiile în care un astfel de proiect poate atrage mai uşor fonduri europene, utile şi pentru comunitatea din Ezeriş, pentru perioada 2014 – 2020, fiind vorba de primit bani europeni şi guvernamentali, nu de rambursat. Un beneficiu major în acest sens pentru localitate îl reprezintă faptul că vechea conducere a Primăriei şi Consiliului Local Reşiţa a extins unele utilităţi până la Kilometrul 7-8. Distanţa mică până la Ezeriş şi Soceni ajută cele două localităţi în dezvoltarea zonei.

În condiţiile actuale, proiectele finanţate în urma realizării zonei metropolitane nu vor mai cuprinde şi comuna în cauză, aceasta urmând să atragă pe cont propriu bani pentru diverse investiţii necesare comunităţii. Acolo nu au fost înţelese oportunităţile existente şi legile în vigoare (inclusiv legea 215/2001 privind desfăşurarea şedinţelor publice).