Expoziții în premieră, bal și parada porturilor populare. Încep Zilele Culturale ale Germanilor din Banat

oktoberfest gf1bcfcd6f 1280
po 1000x100px (3)

Zilele Germanilor din Banat aduc două expoziții în premieră în orașul de pe Bega. În program sunt prevăzute și  conferințe, concerte, spectacole de teatru și de dans.

Cea de-a 16 ediție a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat este organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Banat (FDGB), între 2 și 4 iunie, sub motto-ul „Împreună în Capitala Europeană a Culturii”. Sunt invitați numeroși oaspeți din țară și străinătate: viceprim-ministrul și ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Thomas Strobl, primarul orașului Ulm, Gunter Czisch, reprezentanți ai autorităților locale, reprezentanți ai Forumului, reprezentanți ai comunităților din orașele natale (Germania), germani bănățeni din România, Germania, Austria, Ungaria și Brazilia, cât și ansambluri de dans, fanfare și grupuri în costume tradiționale din țară și străinătate.

În 2 iunie, în Piața Unirii va fi expusă ambarcațiunea cu care strămoșii coloniștilor germani au venit pe Dunăre („Ulmer Schachtel”, Germania) și tot acolo va avea loc expoziția „Istoria cotidiană a germanilor din Banat în secolul al XX-lea”. De asemenea, la Muzeul de Artă vor putea fi văzute creațiile pictori germani bănățeni, iar la Casa Adam Muller Guttenbrunn va avea loc momentul comemorativ „Adam Müller-Guttenbrunn, Banatul și șvabii bănățeni”.

Mai multe evenimente festive vor avea loc pe scena Operei Naționale Române din Timișoara în 3 iunie. Va fi decernată Medalia de Onoare din Aur a FDGB E.S. dr. h.c. Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, iar Oanei Eremie îi va fi decernat premiul „Stefan Jäger”. Seara, la Muzeul Satului, are loc un program cultural și Balul participanților.

1000x200 dacus 02

În 4 iunie, la Domul Sf. Gheorghe din Piața Unirii va fi oficiată Liturghia pontificală de către E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, cu acompaniamentul muzical asigurat de dr. Franz Metz (orgă), corul „Exultate” al Domului și de Fanfara Șvabilor Bănățeni din Augsburg (Germania). După-amiază, aici va avea loc un concert cu dr. Franz Metz (orgă) și Franz Tröster (trompetă). Tot în 4 iunie este organizată și parada porturilor populare germane.

zilele culturale germane

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px