Expoziția cuprinde fotografii surprinse cu Nicu Covaci în concertul pe care Phoenix l-a susținut în Parcul Rozelor acum doi ani, la aniversarea a 60 de ani de activitate.
Luni, pe fațada clădirii care găzduiește Casa de Cultură a Timișoarei (Sala Lira), în zona Piața Maria, a fost arborat un steag negru.
Sala Lira va găzdui, în perioada 6-9 august, expoziția cu fotografii care îl surprind pe Nicu Covaci pe scenă.
„Fotografiile, care aparțin lui Alin Zelenco, sunt făcute la aniversarea a 60 de ani de Phoenix, de Ziua Timișoarei, în anul 2022, prilej cu care marele artist timișorean a urcat pe scenă alături de foști membri ai trupei, de invitați, de orchestra Ansamblului Timișul, a Casei de Cultură, și de orchestra Filarmonicii Banatul.”, au informat reprezentanții Casei de Cultură a Timișoarei.
Expoziția foto va putea fi vizitată de marți până vineri inclusiv între orele 9-16.
În cartea „Phoenix. Însă eu, o pasăre…”, Nicu Covaci povestește despre Sala Lira. A fost locul în care, la începuturi, tinerii muzicieni de la Phoenix își făceau repetițiile. Muzicianul a relatat prima „întâlnire” cu Sala Lira:
„Nu se poate descrie mirosul de putregai ce-a izbucnit pe uşă în momentul în care am desferecat lacătele ruginite. Am încercat să facem lumină. În momentul în care am apăsat pe primul comutator, fulgere au biciuit pereţii sălii. Cablurile întinse prin pereţii umezi şi mucegăiţi au sărit ca nişte şerpi din locaşurile lor şubrede, împroşcându-ne cu moloz. Ne-am folosit, de bine, de rău, de lumânările pe care le adusesem din spirit de prevedere cu noi şi, ocolind cu greu movilele de cartofi şi mere putrede, am înaintat în acel cavou uriaş. Tavanul nu-l puteam vedea, trebuie să fi fost la o înălţime apreciabilă pentru că rezonanţa sălii sugera asta.”
Cu ajutorul unor voluntari, din rândul admiratorilor muzicienilor, Sala Lira s-a transformat, a mai scris Nicu Covaci:
„Fiecare adusese ceva de acasă. Lanţuri, biciclete paradite, ba chiar şi o cască de război. Am atârnat toate obiectele pe unde am putut şi, încetul cu încetul, sala a început să arate a magazin de antichităţi. După câteva ore de distracţie, în care mai toţi aruncaseră câte o sticlă de cerneală sau de vopsea, pe ecranul imens apăruse un mozaic color fără sens, din care am încercat să sugereze o pasăre. Am mai atârnat în mijlocul ecranului şi o ramă aurită, pe care am luat-o de acasă. Imaginea generală s-a dovedit satisfăcătoare şi eram cu toţii mulţumiţi. Ne descărcasem de toate complexele şi făcusem din Lira un fel de bâlci al răzvrătiţilor.”
La Sala Lira s-au ținut apoi „serile dansante” oferite de Phoenix. De trei ori pe săptămână: joi, sâmbătă și duminică. Astăzi, imobilul de pe strada Miron Costin 2 este sediul Casei de Cultură a Timișoarei, dar și locul în care ansamblurile de dans și muzică populară din oraș își fac repetițiile.
CITEȘTE ȘI: Filmul „Phoenix: Povestea”, proiectat în memoria lui Nicu Covaci. Intrarea este gratuită