Scanarea peșterii din apropierea Aninei a fost votată în primele cinci la concursul internațional Digital Twin Awards.
Este vorba despre prima scanare a unei peșteri din România. Aceasta a fost realizată de Asociația Speologică Exploratorii, în cadrul proiectului RuralKarst, alături de un partener din București. A rezultat o adevărată „plimbare” virtuală prin peșteră, însoțită de informații pe care specialiștii le oferă despre formațiunile din subteran. Scanarea este tot mai vizionată de elevi și profesori din toată țara și, cu siguranță, va deveni cunoscută și în lume după participarea la cel mai mare eveniment internațional care premiază inițiative de acest gen.
Partenerul din București al Exploratorilor reșițeni a înscris scanarea peșterii din Caraș-Severin la categoria „Educație” a Digital Twin Awards, alături de alți 37 de participanți din întreaga lume. Dintre toți, juriul a făcut cinci nominalizări pentru marea finală. Printre nominalizați s-au aflat și Exploratorii reșițeni.
„E un lucru de care suntem mândri deoarece acesta este în sine un mic succes. Așteptăm cu nerăbdare rezultatul final de peste două zile. Sunt două premii pe categorie, și anume cea mai bună scanare, după cum va decide un juriu, și există și un premiu pentru proiectul cu cele mai multe voturi. Indiferent de rezultat, faptul de a fi fost nominalizați și că am fost în top 5 înseamnă că suntem pe drumul cel bun”, spune Sofia Gâlceavă, responsabilul cu comunicarea al Asociației Speologice Exploratorii.
Pentru cei care nu știu, președintele asociației, Bogdan Bădescu, precizează că digital twin este o reprezentare virtuală fidelă a unui obiect, a unui sistem, a unui proces sau a unui mediu care se găsește în realitate. O asemenea reproducere a peșterii din zona Anina au realizat speologii reșițeni alături de partenerul din București. Cei care încă nu au văzut turul virtual, îl pot vedea aici.
FOTO: Asociația Speologică Exploratorii