Reprezentanții autorităților locale din mai multe orașe alături de cei din conducerea societății de apă-canal se află astăzi la București, unde poartă discuții referitoare la soarta societății.
Reamintim că începând cu data de 1 noiembrie, de la nivel central, se semnala faptul că ar începe rezilierea contractului de finanțare de 200 de milioane de euro pentru introducerea de apă și canalizare în orașele județului Caraș-Severin.
Pentru că situații similare pe POS Mediu 1 ar exista în mai multe unități administrative din țară, cei care derulează proiectul de milioane vor cere clemență la nivel de Guvern până când orașele vor aproba în consiliile locale garantarea cofinanțării în locul Aquacaraș. Asta, pentru că în prezent firma, al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean, nu mai primește credite de la bănci din cauza popririi instaurate de ANAF în contul corecției financiare de 1,3 milioane de euro. Potrivit informațiilor de ultim moment, suma ar fi ajuns la 1,7 milioane de euro din cauza penalităților.
Discuțiile sunt în plină derulare în acest moment, iar singura garanție tolerată este cea pusă la bătaie de Primăria Municipiului Reșița. Pe lângă reprezentanții Aquacaraș, la întâlnire sunt prezenți primarii celor două municipii: Mihai Stepanescu și Marcel Vela.
Cei doi miniștri, ai Fondurilor Europene și Finanțelor, cer lămuriri despre situația financiară a societății de apă-canal.
UPDATE 1 – În urma întâlnirii de astăzi s-a decis căutarea de soluții pentru amânarea vânzării la bucată a societății. Acest lucru ar fi posibil fie printr-un act oficial, de genul unei ordonanțe de urgență prin care să fie șterse datoriile către ANAF, fie prin promovarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se amâne plata sumei de 1,7 milioane de euro pentru un termen rezonabil de timp în care administrațiile locale să se organizeze și să garanteze pentru operatorul de apă-canal.
„Susținem societatea, dar atrag atenția că data de 5 noiembrie este scadentă pentru plata redevenței. Investițiile locale sunt blocate din cauza privării de acești bani. Există litigiu în acest sens! Noi susținem activitatea, dar nu mentalitatea Aquacaraș. Acolo este nevoie de reorganizare umană, în sensul reducerii de personal, dar și de o reevaluare a salariilor, pentru că sunt exorbitante. Propun să le aducă la nivelul celor din primărie!”, a declarat Mihai Stepanescu în urma întâlnirii de astăzi, la care au participat și șefi de servicii din administrația publică locală, dar și deputatul Ioan Benga.
Și edilul-șef al municipiului Caransebeș, Marcel Vela, a fost prezent la întâlnire și a dat asigurări că va sprijini Aquacaraș cu garanții. Consiliul Județean Caraș-Severin a fost reprezentat de arhitectul-șef.
UPDATE 2 – „A fost o întâlnire utilă, la care am stabilit pe de o parte un calendar cu privire la asigurarea garanțiilor către ANAF și clarificarea metodologiei de evaluare a acestora, iar pe de altă parte și demararea în paralel a procedurilor pentru inițierea unei hotărâri de guvern în vederea acordării unei perioade de amânare de 6 luni pentru aceste executări care sunt încă în instanța de judecată și nu există o sentință definitivă cu privire la plata lor. Mai trebuie, evident, și la nivel local o mobilizare generală pentru plata cofinanțărilor angajate în contract, astfel încât proiectele din toate orașele să fie duse la bun sfârșit”, a spus Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeș, pentru Express de Banat.
Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte!
[…] Pentru că situații similare pe POS Mediu 1 ar exista în mai multe unități administrative din țară, cei care rulează proiectul de milioane vor cere clemență la nivel de Guvern până când orașele vor aproba în Sursă știre […]
Stepanescu tot nu a inteles nimic din aceasta intalnire! De unde sa dea Aquacaras o redeventa care o vrea doar primarul dar ea este in litigiu! El crede ca suntem o padure de oameni! Resita trezeste-te! Omul asta bate campii!!!
Angyal, te deranjeaza ca Stepanescu a aflat de caracatita de la AquaCaras si ia atitudine? Ma intreb ce a facut pana acum Aquacaras sa previna situatia dezastruoasa in care se afla, pentru ca problemele nu au aparut peste noapte, nu aveau interes sa fie gasita o solutie? Poate ca nu. Ce au facut actionarii majoritari-CJCS dar si celelalte primarii din judet? Primaria Resita a fost singura primarie care a acordat garantii pt AquaCaras si tot ea e acuzata.
Aquacaras a devenit prin grija consumatorului suprem o cloaca de fripturisti si oportunisti, o adevarata pleava a societatii, niste putori ce nici macar nu vin la serviciu si au golit cu salariile babane conturile societatii. E o adevarata serparie acolo de incompetenti si tot felul de dame de ….. pe fare le folosesc toti uratii pusi in functie de conducere. Se pare ca promovarile la aceasta societate cancerigena s-au facut pe baza de ciocan….. Acum ca v-a luat dracul tipati ca muta la p….. Mars la lucru cu voi ….
VINA NU ESTE NICI A PRIMARIEI RESITA,NICI A CJ,ESTE VINA NOASTRA PT CA TOLERAM ASTFEL DE CONDUCATORI.VORBA UNUIA DINTRE EI- HAI LA VOT LA VOT SA LE-O DAM LA….
Richardo are dreptate, in cadrul societatii si-au gasit loc de munca o gramada de asa zisi ”economisti” si ”ingineri ” ce nu au obiectul muncii la sectoarele unde sunt angajati (7 economisti la sectorul SCADA-GIS)care au fost angajati pe baza de pile si relatii fara nici un fel de concurs sau examinare si pus si simplu au fost bagati pe gat d`lui Anatoli Liber de catre d`ul Frunza Verde.Pe linga acestia mai sunt si doua echipe de fotbal cu personalul aferent care sunt platite dar nu vin la locurile de munca , o echipa mare si una de futsal plus alte persoane care figureaza doar pe statele de plata .Cat despre salarii ce sa mai vorbim , cei cu pregatire in domeniu si studii superioare au salarii minime pe economie iar cei veniti cu relatii si plie au mult peste .In concluzie , pina nu se va face ordine si reorganizare pe baza de comeptenta si pregatire in fiecare sector situatia din AQUACARAS nu se va imbunatatii niic in orasul Resita si nici in orasele din judet .