EXCLUSIV: Teroare în rândul oamenilor de afaceri din Reşiţa.

Poarta Penitenciarului Timişoara se deschide mult mai devreme decât au hotărât, pe rând, Tribunalul Caraş-Severin, Curtea de Apel Timişoara şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dan Mîndriloiu a fost trimis în puşcărie alături de locotenenţii săi, Alin Hoţa şi Dan Ivănescu, după ce au fost prinşi în flagrant şantajând oameni de afaceri din Caraş-Severin, ameninţându-i cu acte de violenţă. Interlopul a fost condamnat la o pedeapsă de patru ani şi jumătate de închisoare, fiind găsit vinovat pentru comiterea mai multor infracţiuni: constituire de grup infracţional organizat, şantaj şi instigare la uz de armă letală, fără drept. Noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie, care a eliberat deja de după gratii sute de infractori periculoşi, îl aduce acasă pe Mîndriloiu în mai puţin de jumătate de an. Tribunalul Timiş a fost sesizat de către Comisia de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate constituită la nivelul Penitenciarului Timişoara cu privire la faptul că interlopul reşiţean ar trebui să stea mai mult în puşcărie decât prevede noul Cod Penal.

Instanţa a reindividualizat pedepsele aplicate inculpatului, iar Mîndriloiu îşi face deja bagajele. Noul Cod nu mai pedepseşte comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi şantaj la fel de sever ca până la 1 februarie, astfel că interlopului i-au fost aplicate noile prevederi. „În baza art. 6 din Codul penal reduce pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare aplicată condamnatului pentru săvârşirea infracţiunii de constituire grup infracţional organizat, prevăzută de art. 7 alin. 1 rap. la art. 2 lit. b pct. 4 din Lg. nr.39/2003, cu aplic. art. 9 alin.2 din Lg. 39/2003 şi art. 3201 din Codul de procedură penală din 1969 la 1 an şi 8 luni închisoare. În baza art.6 din Codul penal reduce pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare aplicată condamnatului pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la uz de armă letală, fără drept, prevăzută de art.25 din Codul penal din 1969 rap. la art.133 din Lg. 295/2004, cu aplic. art. 9 alin.2 din Lg. 39/2003 şi art. 3201 din Codul de procedură penală din 1969 la 1 an închisoare. În baza art.40 C.p. rap. la art. 39 alin.1 lit.b C.p., contopeşte pedepsele de mai sus, aşa cum au fost repuse în individualitate şi reduse în pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 8 luni închisoare, la care adaugă un spor de 9 luni închisoare, urmând ca în final condamnatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 5 luni închisoare”, se arată în încheierea Tribunalului Timiş.

Mîndriloiu se află în puşcărie din 13 decembrie 2012, ceea ce înseamnă că din 2 ani şi 5 luni a executat deja un an şi două luni. Mai mult decât atât, avocatul Cosmin Bolosin susţine că dintr-un an de condamnare clientul pe care l-a apărat execută efectiv şapte luni şi jumătate. În aceste condiţii, Dan Mîndriloiu va ieşi din penitenciar în mai puţin de şase luni.