EXCLUSIV: Şpagă de 900.000 de euro pregătită pentru Stepanescu!

Procurorul DNA Lucian Dolcu a dezvăluit lucruri incredibile despre activitatea fostului edil-şef al Reşiţei, Mihai Stepanescu, pentru care şpaga, tradiţionalul comision de zece la sută, ar fi fost ceva obişnuit!

DNA Timişoara a început urmărirea penală faţă de Stepanescu pentru că avea informaţii potrivit cărora primarul Reşiţei din ultimii şapte ani primea un procent de aproximativ 10 la sută din valoarea plăților efectuate de Primăria Municipiului Reșița către societatea sa. Şpăgile pentru pavarea câtorva străzi sunt deja dovedite şi recunoscute chiar de Stepanescu. Această afacere a fost însă o nimica toată pe lângă adevăratul tun pregătit de edil!

Străzi fără număr, de la primarul Schumacher!

Stelian Tăune, inculpat şi el alături de Stepanescu pentru dare de mită, într-o asociere cu un alt om de afaceri, se pregăteau pentru a participa la o licitație publică ce urma a fi organizată de Primăria Municipiului Reșița, în vederea adjudecării unui contract de lucrări în valoare de aproximativ 9 milioane de euro! E vorba despre reabilitarea a 24 de străzi. Cei doi asociaţi au stabilit de comun acord să-i remită primarului Stepanescu, conform obiceiului acestuia, o sumă de bani pentru a obține informațiile ce vor fi menționate în studiul de fezabilitate și în caietul de sarcini, așa încât asocierea lor să fie singura care să îndeplinească toate condițiile de eligibilitate. Asta, după ce Tăune i-a explicat în detaliu asociatului său că are o înţelegere cu primarul Stepanescu, zis Shumacher, Schumi sau Mişu, căruia îi dă un procent de 10 la sută din valoarea contractelor pe care le are cu administraţia judeţeană. De asemenea, a mai precizat faptul că acest procent l-a convenit cu Stepanescu, care are deplină încredere în el.

Antonia, fata bună la toate!

Procurorul Dolcu aflase deja că Stepanescu obișnuiește să primească sumele de bani de la Tăune prin intermediul unei femei, misterioasa Antonia, arhitecta vilei din Timişoara a primarului. Din datele existente la dosar rezultă că în perioada imediat următoare trebuiau organizate procedurile de licitaţie în vederea atribuirii contractelor, suma estimată a acestor lucrări fiind în cuantum de aproximativ 9 milioane de euro, iar până în data de 10 aprilie Stepanescu a pretins să i se remită de către Tăune Stelian un avans în cuantum de 10.000 de euro, prin intermediara sa. Ambii asociaţi ştiau despre această lucrare de mare valoare, Tăune aflând despre ea chiar de la primarul Stepanescu, pe care la una dintre întâlnirile avute în sediul Primăriei Reşiţa l-a întrebat dacă mai are şi alte lucrări de încredinţat, primarul dându-i un răspuns afirmativ, în sensul că mai sunt şi alte lucrări şi că urmează o lucrare foarte mare.

Şpagă în avans!

Afaceristul i-a spus primarului că este interesat de lucrarea mare pe care urmează să o scoată la licitaţie, că are cu cine să execute această lucrare de amploare, fără să-i ofere alte detalii. Stepanescu l-a încurajat, afirmând că „este în regulă” şi „se rezolvă”. Tăune i-a promis că va proceda la fel ca în cazul lucrării aflate în curs de finalizare, adică îi va da procentul de 10 la sută. De asemenea, i-a mai spus că el are nişte bani deoparte, pe care putea să-i dea în avans, primarul acceptând şi precizând că doreşte un avans de 10.000 euro până la sărbătorile de Paşti!

Tot atunci, Tăune i-a solicitat primarului CD-ul cu studiul de fezabilitate al proiectului şi cu caietul de sarcini, iar acesta din urmă i-a promis că îl va primi. I-a mai spus şi să treacă pe la Antonia, dându-i astfel de înţeles că banii pe care i-a cerut ca avans să-i remită prin intermediul acesteia.

Ţeapă de 1 Aprilie!

În martie, Tăune a primit de la asociatul său, denunţător în prezentul dosar, suma de 10.000 de lei, ca o primă tranşă din avansul de 10.000 de euro pretinşi de Stepanescu. În 24 martie, banii au fost duşi acasă la Antonia Şandru, fata bună la toate a primarului. A doua tranşă, tot în cuantum de 10.000 de lei, din avansul de 10.000 de euro pretinşi de Mihai Stepanescu au fost predaţi inculpatului Stelian Tăune de către denunţător în data de 01.04.2015, dată la care inculpatul Stelian Tăune a fost prins în flagrant de organele de urmărire penală. Stepanescu habar n-a avut despre persoanele cu care Tăune convenise a se asocia pentru a participa şi a câştiga licitaţia lucrării de amploare ce urma a fi scoasă la licitaţie publică. Pentru că, dacă ar fi ştiut, în mod cert n-ar mai fi pus mâna pe vreun leu.

Pentru că nu a avut încotro după ce a fost prins în flagrant, Tăune a fost de acord să colaboreze. Astfel, s-a deplasat la locuinţa Antoniei Şandru şi i-a dat acesteia suma de bani, spunându-i că reprezintă parte din suma de 10.000 euro ce trebuia să o dea primarului Reşiţei până la sărbătorile de Paşti. Aşa a picat şi fata de încredere a lui Stepanescu!

Rămâi pe expressdebanat.ro pentru amănunte incendiare despre infracţiunile de corupţie din Primăria Reşiţa!