EXCLUSIV. Scandal diplomatic pentru „Titanic”! Turcul Dogan, evacuat și lăsat cu ochii în soare!

Yusuf Dogan a transformat „Ligheanul” din Reșița, care ajunsese o ruină, în „Titanic”, un ștrand modern de care se bucură un număr foarte mare de cetățeni ai municipiului, dar turcul e obligat acum să plece și pus în situația de a pierde, cel mai probabil, tot ce a investit!

SC AI Dogan Internațional COM SRL a încheiat, în februarie 2000, un contract de concesiune cu Fundația Județeană pentru Tineret Caraș-Severin prin care a preluat în concesiune ștrandul din Moroasa, actualul ștrand „Titanic”, împreună cu anexe, pe o perioadă de 29 de ani. Prețul concesiunii, o redevență valorică în sumă de 125 de dolari lunar! În plus, societatea omului de afaceri turc avea obligația contractuală de a investi în modernizarea ștrandului cel puțin 100.000 de mărci germane, la acea vreme. Drept garanție că Dogan nu riscă nimic, în sensul că va investi în ceva pe care nu este proprietar, contractul de concesiune prevede printre altele că „plusurile valorice aduse de concesionar obiectivului concesionat în perioada derulării contractului vor fi răscumpărate de către concendent la valoarea de piață de la data răscumpărării în cazul în care concendentul vinde obiectivul concesionat pe perioada derulării contractului”. O altă clauză contractuală îi oferă o altă garanție turcului Dogan: „concendentul se obligă să restituie contravaloarea lucrărilor de modernizare efectuate de concesionar la valoarea de piață din momentul respectiv, în situația în care contractul de concesiune va fi reziliat înainte de expirarea termenului de concesionare”.

În iunie 2014, Nicolae Pârvu, în calitate de președinte al Fundației pentru Tineret, și SC AI Dogan Internațional COM SRL au semnat un act adițional la contractul de concesiune din 2000, act adițional prin care se certifică faptul că în perioada 2012 – 2014 s-au făcut la ștrand investiții de 60.000 de euro, astfel că se dorește prelungirea concesiunii cu 10 ani. Din 2029 până în 2039!

Numai că, în martie 2014, Fiscul a cerut Tribunalului Caraș-Severin deschiderea procedurii de insolvență a Fundației Județene pentru Tineret. Instanța a admis cererea și a deschis procedura generală a insolvenţei, numind pentru fundație un administrator judiciar. Mai mult, în ianuarie 2015 s-a dispus deschiderea procedurii generale a falimentului. Unele contracte încheiate de Nicolae Pârvu au fost considerate păguboase pentru fundație, subevaluate, astfel că administratorul judiciar a căutat să le denunțe, pentru ca, ulterior, imobilele respective să fie concesionate la prețul actual al pieței. Astfel, administratorul judiciar a cerut instanței de judecată să constate denunțate nu mai puțin de șase contracte semnate de firma turcului Yusuf Dogan cu Fundația Județeană pentru Tineret Caraș-Severin, printre care și contractul de concesiune privind ștrandul. Totodată, a solicitat evacuarea societății din spațiile închiriate sau concesionate.

Lichidatorul judiciar a arătat că toate contractele respective au fost încheiate în perioada 2000 – 2004 și că, potrivit raportului făcut de un evaluator autorizat, la momentul actual chiriile pentru spații similare în Reșița ar fi mult mai mari. Între 3 și 5 euro pentru fiecare mp! Acest raport a stat la baza deciziilor adunării generale a creditorilor Fundației pentru Tineret, care a aprobat denunțarea contractelor de închiriere și concesiune a celor care nu sunt de acord cu noile prețuri. Pe motiv că turcul Yusuf Dogan ar fi refuzat semnarea unor noi contracte, cu prețuri actualizate, s-a cerut Tribunalului Caraș-Severin evacuarea din ștrand și din celelalte imobile. Potrivit evaluării, pentru ștrand, spre exemplu, prețul ar fi ajuns la 18.000 de euro/an. Adică de zece ori mai mult decât plătea până acum. Lui Yusuf Dogan i se pare prea mult, în condițiile în care a preluat un ștrand în paragină, a investit bani mulți și l-a modernizat semnificativ.

Atât Tribunalul Caraș-Severin, cât și Curtea de Apel Timișoara au stabilit că lichidatorul are dreptate, că AI Dogan Internațional COM ar fi trebuit să plătească la nivelul actual al pieței dacă ar fi dorit să mai rămână în imobilele Fundației pentru Tineret. În consecință, ambele instanțe au dispus evacuarea turcului.

Pe masa lichidatorului judiciar a apărut deja o ofertă pentru concesionarea ștrandului, la prețul stabilit prin raportul de evaluare. Până atunci însă, plecarea lui Dogan de la Titanic nu se poate face oricum, ci doar cu recuperarea sumelor de bani investite aici. Numai că, pentru asta, ar trebui să se înscrie în tabelul de creanțe. Cu alte cuvinte, ar putea aștepta mult și bine sau chiar să nu mai recupereze mare lucru din banii cheltuiți la Reșița. Yusuf Dogan se simte tras pe sfoară și tocmai de aceea cere intervenția Ambasadei Turciei!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/