Obligaţi să plătească milioane statului român

Tribunalul Caraş-Severin a soluţionat latura civilă a procesului în care au fost judecaţi mai mulţi oameni ai legii corupţi de membrii celei mai bine organizate grupări infracţionale specializate în contrabanda cu ţigări de la frontiera cu Serbia.

Instanţa cărăşeană a respins excepţiile invocate de apărătorii inculpaţilor privind nelegalitatea constituirii de parte civilă a Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin şi a Direcţiei Regioanale din Timişoara, care au acţionat în numele şi pentru Autoritatea Naţională a Vămilor în prezenta cauză şi a admis în parte acţiunea civilă.

În consecinţă, i-a obligat pe Florian Halăs, Cosmin Bumbu, Carol Szilaghyi, Ştefan Muntean şi Petru Tare să plătească Ministerul Finanţelor Publice, cu titlu de despăgubiri, în solidar, suma de aproape 4,8 milioane lei. În plus, contrabandiştii vor plăti şi „majorări de întârziere aferente acestei sume, începând cu luna iunie 2010 şi până la data plăţii integrale a acesteia”, după cum se arată în sentinţa Tribunalului Caraş-Severin. Bumbu a mai fost obligat să plătească „suma de 751.116,69 lei, cu majorări de întârziere aferente acestei sume, începând cu data consumării infracţiunii, respectiv 28.05.2010 şi până la data plăţii integrale a acesteia”.

În schimb, instanţa a respins pretenţiile formulate împotriva inculpaţilor Dalibor Jurca şi Pavel Ţunea până la concurenţa sumei de 4.851.029,48 lei şi majorări de întârziere aferente acestei sume.

Totodată, poliţiştii de frontieră care au sprijinit gruparea infracţională condusă de Florian Halăs vor plăti şi ei sume importante statului român. Marcel Tiucă, Alin Munteanu, Alexandru Creţa, Nicolae Ciublea, Sorin Brebu şi contrabandistul Constantin Radovan au fost obligaţi să plătească Ministerul Finanţelor Publice, cu titlu de despăgubiri, în solidar, suma de 220.008 lei, cu majorări de întârziere aferente acestei sume, începând cu data consumării infracţiunii, luna septembrie 2010, şi până la data plăţii integrale a acesteia. „Respinge pretenţiile formulate împotriva inculpaţilor de către partea civilă, pentru sumele de 5.586.269,48 lei şi de 514.232,00 lei”, s-a mai dispus prin sentinţa Tribunalului Caraş-Severin.

Magistraţii au menţinut măsurile procesuale asiguratorii dispuse faţă de inculpaţi în faza urmăririi penale, mai puţin în cazul lui Pavel Ţunea, căruia i-a fost ridicat sechestrul de pe imobilele pe care le deţine în Oraviţa. Sentinţa nu e definitivă şi poate fi atacată cu apel. Definitive sunt în schimb pedepsele aplicate în latură penală. Chiar dacă toţi inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, doar poliţiştii de frontieră Tiucă şi Munteanu sunt în puşcărie, ei fiind singurii care au primit pedepse cu executare. Câte cinci ani fiecare!