EXCLUSIV. O româncă din Anina, stabilită de 11 ani în Viena, vorbește despre restricțiile care au scos oamenii în stradă!

proteste viena vapor

Mii de oameni au ieșit în stradă la Viena la finalul săptămânii pentru a se opune vaccinării obligatorii și lockdownului, măsuri anunțate de guvernul austriac pentru a combate pandemia. Printre cei afectați de deciziile din Austria se află și români. O cărășeancă plecată de ani buni din țară ne-a povestit cum trăiește noile restricții.

Demonstrația de la sfârșitul săptămânii trecute a fost organizată de partidul de extremă-dreapta FPÖ, al cărui lider, Herbert Kickl, este absent deoarece are COVID-19, conform presei din Austria. Pe pancarte oamenii au afișat mesaje care denunță „divizarea societății”. Totul a pornit după ce vineri, 19 noiembrie, cancelarul Alexander Schallenberg a anunțat un lockdown general începând de luni, 22 noiembrie. În plus, Guvernul pregătește o lege pentru a introduce vaccinarea obligatorie pentru populația adultă începând cu 1 februarie 2022. Este prima țară europeană care ia această decizie!

Carantina care intră în vigoare de astăzi presupune, printre altele, restricționarea accesului în magazinele comerciale, săli de sport, saloane de înfrumusețare etc. În plus, comenzile și plățile se vor desfășura exclusiv online. Nu există o restricție referitoare la oră, însă deplasarea persoanelor în alte localități fără un scop bine definit este interzisă.

proteste viena (1)

O româncă din Anina, stabilită de 11 ani în Viena, a povestit în exclusivitate pentru Express de Banat ce înseamnă aceste restricții și cum le percep locuitorii din Austria. „Au acceptat tot ce li s-a impus de un an și jumătate, ca acum să înceapă din nou să se strângă lanțul”. Doamna în cauză s-a vaccinat pentru a avea libertate deplină, dar este în continuare afectată de situația actuală: „Ne-a fost impusă vaccinarea, ne-au spus că așa va fi bine, pentru că vom avea libertate, pentru că nu vom mai fi îngrădiți și e logic ca, odată ce am acceptat vaccinul, să fiu lăsată să beneficiez de ceea ce mi-am dorit, de contactul cu lumea, cu cei dragi. Uite că nu se întâmplă asta, acum intervine din nou carantinarea”.

În 11 ani de când trăiește în Viena, femeia nu a văzut un protest de asemenea amploare: „de când sunt aici, niciodată nu am văzut asemenea demonstrații. E adevărat faptul că proteste au mai fost, dar nu în asemenea hal!”. Sâmbătă, timp de câteva ore, până după lăsarea întunericului, mii de oameni au protestat în centrul Vienei. „Au venit oameni din toate regiunile”, ne-a mărturisit cărășeanca.

Organele de poliție au fost poziționate la intrările locuințelor din zonele rezidențiale, cât și în zona magazinelor pentru a evita posibilele încăierări și distrugeri. Protestatarii amenință că demonstrațiile în stradă vor continua în perioada următoare.

Un protest al anti-vacciniștilor a avut loc sâmbătă și la Roma, în zona Circului Maximus. Au participat aproximativ 3.000 de oameni, majoritatea fără măști.

Proteste violente au avut loc la Rotterdam, în Olanda. Două persoane au ajuns la spital în Rotterdam după ce au fost grav rănite când poliția a tras focuri de armă în timpul protestului de vineri-seară împotriva măsurilor COVID-19. Câteva sute de persoane revoltate au incendiat mașini și au aruncat cu pietre în poliție. Autoritățile au răspuns cu focuri de avertisment și tunuri de apă. Poliția din Rotterdam a precizat sâmbătă pe Twitter că 51 de persoane au fost arestate, dintre care jumătate aveau sub 18 ani. Protestatarii se adunaseră pentru a-și exprima opoziția față de planurile guvernului de a restricționa accesul în spațiile închise pentru persoanele care nu au certificate de vaccinare, care presupune vaccinare sau vindecare după COVID. Permisul este, de asemenea, disponibil pentru persoanele care nu au fost vaccinate, dar care au dovada unui test negativ.

Autor: Eusebiu Diaconu

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/