Școala din localitatea cărășeană Dobraia așază județul Caraș-Severin pe harta ultimelor din țară care nu pot asigura condiții decente de studiu. Totul pleacă de la nepăsarea Electrica, firmă la care cu toții plătim facturi consistente, fără să resimțim beneficii în comunitate.
Școlile din Cruhla, județul Suceava, Poienile de sub Munte, județul Maramureș, și Dobraia din județul Caraș-Severin sunt ultimele din țară în care elevii sunt desprinși de civilizație și încă învață la lumina lumânării. Pentru ca aceștia să fie aduși în vremurile actuale a fost nevoie de un proiect privat. Prin urmare, după ce la Ineleț copiii au primit lumină în 2015, datorită unor planuri ambițioase ale Asociației Free Miorița, este posibil ca și elevii din satul Dobraia să ajungă să studieze decent.
Localitatea este amplasată în zonă de munte, cu acces dificil, iar copiii merg pe jos, zilnic, kilometri întregi prin păduri, pentru a ajunge la școală. Trăiesc în gospodării neracordate la rețeaua de electricitate, fără televizoare, tablete sau telefoane.
Să nu stea cu mâna întinsă peste ani, ONG-ul are în plan instalarea de panouri fotovoltaice la Dobraia. Astfel, după acțiunile de la Ursici și de la Ineleț și după șase luni de muncă de cercetare pe teren (aprilie – octombrie 2014), Free Miorița a inițiat cea de-a doua etapă a campaniei Lumină pentru România, de strângere de fonduri și implementare propriu-zisă. Acțiunea prioritară este de a ilumina ultimele 3 școli din România rămase fără curent electric în anul 2015 și care nu au niciun fel de dotare modernă: calculatoare, imprimante sau acces la Internet, oferind astfel șanse egale la educație elevilor care învață aici.
Donație din mediul privat!
Prin contribuția financiară a firmei mixte româno-elvețiene ROPECO s-au găsit soluții, dar de aici înainte este nevoie de sprijinul autorităților. Donația acoperă costul, transportul și montajul instalațiilor fotovoltaice și al echipamentelor IT, calculatoare și imprimante.
„Poate este greu de crezut pentru mulți dintre noi, dar în anul de grație 2015 în România mai sunt încă școli care nu au lumină. Din fericire, mai sunt doar trei, și la acestea vom duce lumină prin două acțiuni organizate în luna februarie, alături de ROPECO”, susține Iulian Angheluță, fondator al Asociației Free Miorița și inițiatorul campaniei Lumină pentru România.
„Acolo unde cei chemați să decidă eșuează în misiunea lor este nevoie de un efort conjugat al mediului privat și al societății civile, prin reprezentanții săi, asociații și organizații nonguvernamentale, pentru a pune lucrurile pe făgașul lor firesc. În spiritul acestei idei, odată ce am aflat de inițiativa Asociației Free Miorița am dorit să facem parte din această acțiune și o spunem cu mândrie că împreună reușim să aducem lumina pentru ultimele 3 școli fără electricitate din România”, a declarat Cristian Christodorescu, director general Ropeco București.
Odată finalizat acest proiect, 27 de copii, care învață în ultimele trei școli din țară care nu au lumină, vor avea condiții decente de studiu, indiferent dacă este soare sau nu, acces la o educație normală și o șansă în plus pentru a reuși în viață, susțin inițiatorii proiectului.
FOTO Dobraia: Free Miorița
Noutate absoluta, doar acum! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Afacerea este legala si profitabila.Detalii la email vioricaflorea53@gmail.com