Deşi statul acorda de ani buni un timbru de mediu generos pentru achiziţionarea autoturismelor electrice, infrastructura de reîncărcare a acestor tipuri de maşini făcea imposibilă utilizarea lor la scară largă!
Un experiment făcut atât de Lucian Mândruţă şi alţi 5 şoferi, cât şi de jurnaliştii de la Digi 24 a scos la iveală faptul că, în România, nu poţi ajunge cu un autoturism electric din capitală spre vestul ţării, excepţie făcând ruta Sibiu-Arad-Timişoara. Dacă pornești însă prin Craiova, drumul se opreşte obligatoriu la Drobeta Turnu Severin, căci aici este ultima priză de încărcare pentru asemenea autoturisme. Următoarea priză ar fi la Timişoara, adică la mai bine de 200 km distanţă, în condiţiile în care un asemenea autoturism nu are o autonomie mai mare de 100 de km, aşa că fie este aleasă ruta prin E 70 (nici Caransebeşul, nici Lugojul nu au asemenea prize), fie se alege ruta pe Clisură ori pe DN 58 (nici Moldova Nouă, Caransebeş sau Reşiţa nu au asemenea prize de reîncărcare), ruta este imposibil de accesat.
De zilele acestea, însă, Reşiţa intră pe harta traseelor frecventabile pentru autoturismele electrice, asta după ce Primăria Reşiţa a semnat un parteneriat cu compania CEZ, în urma căruia vor fi amplasate patru asemenea puncte de reîncărcare electrică în oraş. Una dintre aceste prize va fi chiar în parcarea oficială a Primăriei Reşiţa, o a doua priză – în parcarea deschisă de lângă Primăria Reşiţa, iar alte două prize vor fi montate în parcarea de lângă staţia de autobuz din faţa Complexului Comercial „Victoria”, chiar în faţa terasei de acolo.
Caransebeşul vrea şi el în rândul lumii
Şi municipiul Caransebeş vrea să pună oraşul pe harta eco a autoturismelor electrice, însă aici cei de la CEZ nu au făcut vreo solicitare, astfel că se aşteaptă susţinere în acest sens din fondurile Uniunii Europene.
„Am scris deja un proiect cu finanţare europeană prin care dorim realizarea a 27 de km de piste de biciclete în municipiul Caransebeş, un proiect mare, cu o valoare de 10 milioane de euro. În cadrul acestui proiect, am inclus şi asemenea prize pentru reîncărcarea autoturismelor electrice, undeva la 4-6 prize, care vor fi amplasate chiar de-a lungul celor 27 de km de piste de bicicletă. Proiectul a fost depus şi aşteptăm să vedem dacă va fi şi aprobat pentru finanţare”, spune primarul Felix Borcean.
Cu amplasarea acestor prize, în primă fază la Reşiţa şi, mai apoi, şi la Caransebeş, judeţul Caraş-Severin va putea intra şi el printre zonele unde astfel de autoturisme electrice, care nu poluează deloc, pot fi folosite fără niciun fel de problemă.